*Nettavisen* Nyheter.

Politi sperrer for demonstrantene

Foto: Vahid Salemi (AP)

Demonstranter i Teheran trosser advarsler om blodbad og tar til gatene lørdag.

20.06.09 15:20

Protestene mot presidentvalget i Iran fortsetter til tross for den at Ayatollah Ali Khamenei under fredagsbønnen advarte om alvorlige konsekvenser om de fortsatte.

Iransk politi har også advart om at enhver som leder en demonstrasjoner vil bli arrestert, og demonstrasjonene vil bli ansett som ulovlige.

Likevel har folk folk tatt til gatene i en varslet demonstrasjon klokken 16.00 lokal tid (13.30 norsk tid). Men demonstrantene blir møtt av væpnet opprørspoliti ved hovedgaten der demonstrasjonen skulle foregå, melder Reuters.

Advart
Politiet hadde tidligere advart om at enhver arrangør av demonstrasjoner i Teheran lørdag ville bli arrestert.

Opposisjonskandidat Mir Hossein Mousavi hadde tidligere lørdag oppfordret til demonstrasjoner via sin side på Facebook. En annen opposisjonskandidat, Mehdi Karroubi hadde også bedt folk ta til gatene, men kom lørdag med en avlysning.

- Fordi det ikke ble gitt tillatelse er dagens demonstrasjon avlyst, sier en talsmann for Karroubis parti til Reuters.

Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei sa under fredagsbønnen at opposisjonen måtte stå ansvarlig for enhver demonstrasjon som kom ut av kontroll, og levnet liten tvil om at nye protester kunne føre til blodbad.

Twitrer om tåregass
Informasjonskampen om Irans presidenvalg fortsetter på nettet. Twitrere melder lørdag om at tåregass skal være avfyrt mot demonstranter i Teheran, men dette er ikke bekrefter av nyhetsbyråer eller journalister.

Alle utenlandske journalister har fått arbeidsforbud i Iran, og derfor kommer det svært få nyheter og bilder ut av Iran via normale journalistiske kanaler.

Du kan følge Twitter-feeden med hashtag #iranelection til venstre i denne artikkelen.

Nettavisen følger situasjonen.

Bakgrunn:

Facebook
Kona til opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi, Sahra Rahnavard, varslet tidligere at protestene vil fortsette. Annonseringen kom gjennom hennes side på Facebook.

- Demonstrasjon lørdag klokken 16 i Teheran og rundt om i verden. Vær så snill å spre budskapet, skriver hun på siden.

En assistent til Mehdi Karroubi, en annen av opposisjonskandidatene, varsler også om den nye demonstrasjonen, og forteller at Mousavi og tidligere president Mohammad Khatami vil delta.

Avlyser
Lørdag formiddag kom imidlertid kontrabeskjeden fra Karroubi. Ifølge Reuters avlyser han demonstrasjonene.

- Fordi det ikke ble gitt tillatelse er dagens demonstrasjon avlyst, sier en talsmann for Karroubis parti til Reuters.

Det er likevel ventet at folket vil ta til gatene.

Og 20 minutter før demonstrasjonene skulle starte kom det en bekreftende beskjed på Mir Hossein Mousavis egen Facebook-side:

- Demonstrasjon lørdag klokken 16 i Teheran og rundt om i verden. Vær så snill å spre budskapet.

Nytelling
Lørdag ble det også kjent at ti prosent av stemmene ved det omstridte presidentvalget for en drøy uke siden, nå skal telles på nytt.

Den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad vant presidentvalget med klar margin, men opposisjonen mener valget ble preget av valgfusk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.