*Nettavisen* Nyheter.

Politiet: - Vi har ingen mistenkte

Foto: Charles Krupa (Ap)

Politiet bekrefter på en pressekonferanse at minst tre personer ble drept i bombeangrepet.

16.04.13 03:07

Boston (Nettavisen/NTB): Politiet bekrefter på en pressekonferanse natt til tirsdag at minst tre personer ble drept i bombeangrepet. I tillegg skal 130 personer være skadet.

Ifølge amerikanske medier er en åtte år gammel gutt blant de drepte. Tidligere ble de meldt i amerikanske medier at en saudiarabisk statsborger er mistenkt for ugjerningen, og overvåkes av politi på et sykehus.

Politiet avviste dette på pressekonferansen, og sier det foreløpig ikke er noen mistenkte i saken.

- Vi snakker med flere personer på sykehuset, men det finnes foreløpig ingen mistenkte, opplyste politiet.

The New York Post skriver at minst tolv mennesker ble drept i angrepet, men dette er ikke bekreftet fra offisielt hold. Avisen siterer en sikkerhetskilde som ønsker å være anonym.

Maratonløpet bekrefter på sin Facebook-side at det var bomber som rammet arrangementet mandag. Ifølge avisa Boston Globe blir om lag hundre personer behandlet på sykehus.

TV-bilder viser kraftig røykutvikling og kaos på stedet etter eksplosjonene, som gikk av på fortauet der det sto tilskuere som heiet på deltakerne. Der ser også ut til å være store mengder blod på stedet, som kort tid etter var nærmest folketomt.

- Det har vært en eksplosjon, og politi, brannmannskaper og hjelpemannskaper er på plass, sier en talsperson for politiet i Boston.

Eksplosjonene rammet med omtrent fem sekunders mellomrom, rundt tre timer etter at vinnerne hadde krysset mållinjen. Rundt halvparten av deltakerne var fortsatt i løypa.

Et av sykehusene i området behandler 19 ofre på akutten, men det er ikke klart hva slags tilstand de er i.

- Eksplosjon på bibliotek
Kort tid etter ble også det kjente JFK-biblioteket i Boston rammet av en eksplosjon.

- Vi er ikke sikre på om disse hendelsene har sammenheng med hverandre, men vi behandler dem som om de har det, sier Ed Davis fra politiet i byen.

Rachel Day, talskvinne for biblioteket som ligger rundt 5 kilometer fra målstreken til Boston maraton, sier at det var en brann, men at ingen ble skadd.

Like etter midnatt norsk tid avkreftet politiet at den tredje eksplosjonen er relatert til de to andre.

JFK-biblioteket er ett av tretten president-biblioteker i USA. Det offisielle navnet er John F. Kennedy Presidential Library and Museum.

Føderal bistand
President Barack Obama har godkjent føderal bistand til Boston, ifølge en journalist i Det hvite hus' pressekorps.

- Han har bedt regjeringen om å sørge for all den assistanse som er nødvendig i etterforskningen og i responsen til det som har skjedd, sier en talsperson for Obama.

Visepresident Joe Biden kaller eksplosjonene for bomber.

- De slo akkurat på TV-en på kontoret mitt. Det har tydeligvis vært et bombeangrep, sa Biden på telefon ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Trapper opp sikkerheten
Politiet i New York har besluttet å trappe opp sikkerheten ved landemerker på Manhattan etter angrepet i Boston.

- Vi iverksetter sikkerhetstiltak på hoteller og ved andre kjente steder i byen inntil vi vet mer om eksplosjonene, sier visepolitimester Paul Browne i New York i en uttalelse.

Også i Washington DC er sikkerheten styrket, og området rundt Det hvite hus er blitt sperret av.

Ifølge nettsiden The Atlantic Wire ble hovedkontoret til Boston maraton stengt umiddelbart etter eksplosjonene.

Kaos
Mike Mitchell fra Vancouver i Canada forteller til Reuters at han nettopp hadde kommet i mål da han snudde seg og så en «massiv eksplosjon». Folk begynte å løpe og skrike, beskriver Mitchell.

- Løperne sluttet å løpe og vi hørte mange sirener. Vi skjønte at det var en alvorlig situasjon, sier et annet øyevitne til CNN.

Løpet regnes som et av verdens mest prestisjefylte maraton og har vært avholdt siden 1897. Det er ingen norske deltakere i eliteklassen i maratonløpet, ifølge undersøkelser NTB har gjort, men ifølge arrangørenes nettsider var rundt 30 nordmenn påmeldt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.