Gå til sidens hovedinnhold

Politiet gjenerobret by

Politiet i Haiti gjenerobret mandag kontrollen over havnebyen Saint Marc, som i helgen ble tatt av væpnede opprørere.

Kort tid etter politiets gjenerobring av byen, landet et helikopter med Haitis statsminister Yvon Neptune som ble møtt med jubel fra tilhengere av president Jean-Bertrand Aristide.

Neptune forsikret byens innbyggere om at myndighetene i landet ønsker fred gjennom dialog med opprørerne, ikke maktbruk.

Historisk by
Saint Marc ligger drøyt ti mil nord for hovedstaden Port-au-Prince, på veien til den historiske byen Gonaives der det voldelige opprøret mot president Aristide brøt ut i forrige uke.

Det var i Gonaives at Haiti i 1804 proklamerte sin uavhengighet fra Frankrike, etter at tidligere slaver hadde beseiret Napoleons hær.

Politiets gjenerobring av byen kom etter en flere timer lang skuddveksling som kostet minst en person livet.

Da statsminister Neptune ankom Saint Marc var det ikke lenger tegn til opprørerne, som for få dager siden jaget politiet ut av byen, satte fyr på politistasjonen, plyndret havneområdet og barrikaderte gatene.

"Kannibal-hæren"
I Gonaives kontrollerer de fortsatt sentrumsgatene, etter også der å ha jaget politiet på flukt.

Også i en rekke andre byer har væpnede opprørere, som hever å tilhøre den revolusjonære motstandsfronten RARF, tatt kontroll.

Mange av opprørerne tilhørte tidligere en Aristid-lojal ungdomsbande som gikk under tilnavnet Kannibal-hæren, men har siden vendt seg mot sin gamle helt.

Opprørerne har herjet og plyndret, ødelagt bygninger og bruer og gravd grøfter og bygd barrikader for å hindre politiet fra å rykke inn.

Minst 41 mennesker skal være drept i voldshandlingene i Haiti den siste uka, blant dem flere politifolk.

- Diktator og despot
Haitis regjeringshær ble oppløst da den tidligere katolske presten Aristide ble gjeninnsatt som president i 1994, etter at USA invaderte og tvang en gruppe militære kuppmakere til å gi fra seg makten.

Presidenten har lovet nyvalg innen seks måneder, men opposisjonen krever hans umiddelbare avgang.

Opposisjonslederen Andre Apaid anklaget mandag Aristide og hans tilhengere for å ha utløst voldshandlingene.

- Han er en diktator og despot, sa Apaid.

(NTB-Reuters)

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger