RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet har valgt side

Sist oppdatert:
Opprørspolitiet i Ukraina har valgt side i striden mellom president-rivalene Viktor Jusjtsjenko og statsminister Viktor Janukovitsj.

Se mer på TV 2 Nyhetene (abonnement)

Det er knyttet stor spenning til møtet som pågår i Ukrainas hovedstad Kiev fredag kveld.

På femte døgnet samler titusener av tilhengere av opposisjonskandidat Viktor Jusjtsjenko seg i gatene i hovedstaden. Ukrainerne mener den utropte valgvinneren, statsminister Viktor Janukovitsj, har jukset seg til seieren.

Det har vært fryktet borgerkrig i det tidligere sovjet-landet, men de siste dagene har det blitt klart at politiet i stadig sterkere grad ser ut til å ta folkets parti i den dramatiske valgthrilleren.

I dag tok også opprørspolitiet et klart standpunkt. Fredag gikk politifolk ned blant den protesterende folkemengden, tok dem i hendene, smilte og kommuniserte på den måten at de ikke vil gripe inn mot demonstrantene. Folk jublet over gesten fra opprørspolitiet.

- Frykter russisk politi
Russlands president Vladimir Putin har uttrykt klar støtte til statsminister Janukovitsj, og har demed stilt seg i en isolert posisjon. Både EU og USA har kritisert presidentvalget i Ukraina i sterke ordelag.

- Det er rykter om russisk politi, og det er klart jeg er urolig for det. Men jeg er nå sikker på at ukrainsk politi ikke vil gjøre oss noe, uttalte en lettet Jusjtsjenko-tilhenger på Uavhengighetsplassen i Kiev til Sky News fredag ettermiddag, etter at opprørspolitiet hadde møtt demonstrantene.

Fredag ettermiddag ankom Litauens president Valdas Adamkus Kiev for å bistå i forhandlingene mellom opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko, statsminister Viktor Janukovitsj og den sittende ukrainske presidenten, Leonid Kutsjma fredag kveld.

Adamkus er den siste i en lang rekke europeiske ledere som vil delta i forhandlingene. Fra før har blant annet EUs utenriksminister Javier Solana og Polens president Alexander Kwasniewski ankommet Ukraina. Også utsendinger fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Russland deltar som meglere i forhandlingene.

Flere internasjonale observatører mener statsminister Viktor Janukovitsj er på vikende front i kampen om det ukrainske president-embetetet.

Statsminister bekreftet muligens observasjonenene da han fredag uttalte til ukrainsk fjernsyn at han «ikke behøver makt hvis kostnaden er blodutgytelse».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere