*Nettavisen* Nyheter.

Politiet henrettet 17-åring, slettet og skjulte bevis i 400 dager

ET DASHBORDKAMERA fra en annen politibil viser hva som egentlig skjedde da Laquan McDonald ble drept. McDonald går gatelangs idet Jason Van Dyke begynner å skyte. Foto: (Chicago-politiet)

Rystende video avslører hva som egentlig skjedde.

NEW YORK (Nettavisen): «En 17 år gammel gutt gikk til angrep på politiet med kniv og ble skutt av en politimann som handlet i selvforsvar». Det var oppsummeringen til politiet i Chicago etter at Laquan McDonald døde 20. oktober i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Roy Kvatningen

Det var også blank løgn.

- Han var en svært alvorlig trussel mot politimennene og han ga dem ingen andre valg enn å forsvare seg, sa politiets talsmann Pat Camden etterpå.

Igjen en blank løgn.

Tirsdag 24. november 2015, nøyaktig 400 dager senere, ble politimannen som skjøt, Jason Van Dyke, siktet for overlagt drap.

Video avslører sannheten

Onsdag ble en video av episoden publisert. Den viser at McDonald slett ikke angrep en politimann. Den viser at Jason Van Dyke slett ikke handlet i selvforsvar.

Den viser at 17-åringen blir skutt 16 ganger i ren henrettelsesstil.

16 ganger.

Van Dyke tømte sin 9-millimeter på 14-15 sekunder og var i ferd med å lade pistolen på nytt da en annen politimann ba ham om å slutte å skyte.

De fleste av skuddene ble fyrt av mens McDonald lå forsvarsløs på bakken.

La oss ta en kort oppsummering: En politimann henrettet en svart 17-åring. Politiets talsmann kalte det selvforsvar. Politiet diktet opp påstanden om at Laquan McDonald hadde gått til angrep med kniv.

Det er så drøyt. Og idet man tenker at det ikke kan bli mer drøyt, blir historien faktisk enda verre.

En varsler, en journalist og en advokat

Vi hadde ikke visst noe av dette uten en varsler, en journalist og en advokat. Tre personer har sørget for at Chicago i dag vet sannheten.

Journalist Jamie Kalven og advokat Craig Futterman fikk interessant informasjon fra denne varsleren for et års tid siden. Vedkommende fortalte at det fantes en video og at den var grusom. Varsleren fortalte også at saken slett ikke ble etterforsket ordentlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

OBDUKSJONSRAPPORTEN viser at Laquan McDonald ble skutt 16 ganger. De fleste av skuddene traff mens han lå på bakken. Foto: (Cook County Medical Examiner)

Kalven satte seg inn i saken, jobbet videre med den og fant etter hvert et vitne til skytingen. Vitnet fortalte at han og et annet vitne hadde blitt «skyflet bort» fra åstedet uten at noen hadde tatt deres vitneutsagn eller notert dere kontaktinformasjon.

I februar fikk Kalven deretter tak i en kopi av obduksjonsrapporten, som viste at McDonald slett ikke døde av ett enkelt skudd i brystet, men faktisk hadde blitt skutt 16 ganger. De fleste av skuddene ble fyrt av mens McDonald lå livløs på bakken.

Så kom et nytt tegn på at historien stinket.

Chicago punget ut

Bystyret i Chicago godkjente i mars en erstatning på fem millioner dollar til familien til Laquan McDonald, som hadde fått tilgang til videoen og visste hva som egentlig hadde skjedd.

Erstatningsavtalen inneholdt en klausul om at videoen måtte holdes skjult.

Klikk på bildet for å forstørre.

POLITIMANNEN Jason Van Dyke er siktet for drapet på Laquan McDonald. Det tok 400 dager før det skjedde, til tross for at politiet satt på bevis hele tiden. Foto: Cook County (Getty Images)

I april avslørte Chicago Tribune at politiet har en langliste med klager på politimannen, Jason Van Dyke. En av klagene førte til at byen måtte ut med 500.000 dollar i sivilerstatning. Ingen av klagene hadde ført til noen disiplinærreaksjon.

En måned senere kom det fram at en video fra et kamera på Burger King, som filmet episoden, hadde blitt slettet av politiet noen timer etter skytingen.

- Det er i gjennomsnitt 50 tilfeller hvor politiet skyter sivile, hvert år, i Chicago, og ingen har noensinne blitt siktet. Uten denne videoen ville dette vært en av disse 50 hendelsene, hvor politiet skriver historien og ingenting forandrer seg, sier advokat Futterman ifølge Chicago Reporter.

Ifølge Huffington Post har 99 prosent av klagene mot Chicago-politiet i 2015 blitt avvist.

I sum står man igjen med en politiavdeling som henretter et menneske, dekker over drapet, sletter og skjuler bevis og dikter opp falske historier.

Det kan ikke bli mer råttent.

- Det som er saken her, er hvordan myndighetene våre responderte på denne forferdelige episoden. Basert på alt vi har sett i denne saken, og sett så tydelig på alle nivåer, fra politimennene på gaten til de høyeste nivåene i myndighetene, har de svart ved å gjemme seg bak en historie som de visste var blank løgn, sier journalist Jamie Kalven.

Klikk på bildet for å forstørre.

DEMONSTRANTER sier sin mening om politiet i Chicago. Foto: Scott Olson (Getty Images)


Nå går byen Chicago en vanskelig tid i møte. Demonstrasjonene er allerede i gang. Arrestasjoner er foretatt.

Hva som skjer videre, er vanskelig å spå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.