Gå til sidens hovedinnhold

Politiet møter kraftig kritikk

STOCKHOLM (TV 2 Nettavisen): Allerede dagen etter det fatale overfallet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh må politiet tåle kraftig kritikk for håndteringen av saken.

Sveriges tidligere utenriksminister Anna Lindh ble onsdag overfalt og knivstukket på et kjøpesenter i Stockholm. Tidlig torsdag morgen døde den 46 år gamle kvinnen, moren og ektefellen på operasjonsbordet på Karolinska Sjukehus.

- Lite effektivt

Under en pressekonferanse torsdag måtte seks høytstående politisjefer besvare spørsmål om hvorfor ikke et større område ble sperret av. I tillegg ble det påpekt overfor politiet at arbeidet i de første timene etter overfallet gikk langsomt. Kollektivtrafikken ble ikke stanset, eller utganger fra t-bane systemet sperret av.

- De avsperringene som ble gjort var tilstrekkelige, sa kriminalsjef Leif Jennekvist gjentatte ganger, ifølge Dagens Nyheter.

Jennekvist mente forslag om å stanse t-bane og annen kollektivtrafikk i Stokholm umiddelbart etter hendelsen ikke var noen god idé. Dette forklarte han ifølge Dagens Nyheter med at det var så mye folk ute.

Parallell til Palme

I tillegg måtte det svenske sikkerhetspolitiet, SÄFO, svare for sikkerheten rundt topp-politikeren.

På spørsmål fra en utenlandsk journalist på om ikke Sverige og svensk politi lærte leksene sine etter drapet på Olof Palme, svarte rikspoltisjef Sten Heckscher at at angrep tilsvarende det som Anna Lindh ble offer for, kan inntreffe i alle land.

- Vi i Sverige har valgt en vei stor åpenhet. Det har sine risikoer, men vi har valgt den veien med viten om risikoene, understreker Heckscher.

Finkjemmer Stockholm

Flere hundre politifolk finkjemmer nå hver eneste krok i Stockholm etter den eller de som sto bak drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh.

- Vi jakter intenst på gjerningsmannen. Stor politistyrke er i arbeid i Stockholms gater, sier Mads Nylen i Stockholm-politiet til TV 2 Nettavisen.

Slik er gjerningsmannens signalement

Politiet mener de har et godt signalement på gjerningsmannen. De jakter på en mann i 30-årene med kraftig kroppsbygning og herjet utseende. Mannen er cirka 1.80 meter høy, skal ha mørkt hår og dårlig hud. Han skal også ha vært nybarbert da ugjerningen ble begått.

For øvrig var han ikledd grå eller beige munkejakke, og hadde en lue eller caps på hodet. Ifølge svenske aviser jobber politiet med å få utarbeidet en fantomtegning av gjerningsmannen.

Reklame

Årets julegave? Ball-genseren er tilbake!