*Nettavisen* Nyheter.

Politiet overså skrekk-kjelleren

Hadde politibetjentene gjort jobben sin, ville Amstetten-monsteret vært avslørt for fem år siden.

12.05.08 11:36

Politidokumenter britiske The Sun har fått tilgang til, viser at politiet i Amstetten i 2003 mistenkte Josef Fritzl (73) for å ha startet en brann i sitt eget hjem for å få forsikringspenger.

To politibetjenter dro den gang hjem til Fritzl, men beordret ikke full ransaking av huset, slik de var pålagt å gjøre.

- Brøt ut på to steder
Året etter brøt det ut to nye branner i «skrekkens hus» - uten at politiet ifølge den britiske skandaleavisa løftet en finger. I 2004 tok først en strømmåler fyr, deretter brøt det ut brann i TV-apparatet. Josef Fritzl mottok forsikringspenger i begge tilfellene.

Fordi politiet ikke etterforsket brannene, ble ikke Elisabeth og tre av hennes barn, som befant seg i fangekjelleren, oppdaget. Det skulle gå ytterligere fire år før de fikk se dagslys.

En kilde sa ifølge politidokumentene følgende om brannen i 2003:

«Den brøt ut på to steder - et klassisk tegn på ildspåsettelse. Men til tross for det, var det eneste politibetjenten gjorde å foreta en kort inspeksjon».

Allerede i 1982 ble Josef Fritzl mistenkt for ildspåsettelse, etter at en voldsom brann ødela en Bed and Breakfast som han eide ved innsjøen Mondsee i Østerrike.

Funnet drept i kornåkeren
I 24 år holdt den nå pensjonerte ingeniøren sitt datter Elisabeth innesperret i kjelleren. Der gjorde han henne gravid med syv barn.

Etter at incestskandalen ble oppdaget, begynte politiet å etterforske om Josef Fritzl kan stå bak drapet på Martina Posch (17) ved innsjøen i Mondsee i 1986.

Nå viser det seg at politiet også undersøker hvorvidt Fritzl kan være gjerningsmannen bak et uoppklart drap som skjedde 20 år tidligere.

I 1966 ble en 17 år gammel jente, Anna Neumayr, funnet drept i en kornåker nær hjemmet sitt i Pfaffstaett i Mattinghofen i Østerrike. Drapet skal ha vært seksuelt motivert.

- Vi skal undersøke om hvorvidt det er noe som indikerer at Josef Fritzl var i nærheten av åstedet på den tiden, sier en politibetjent til timesonline.

Mindre enn et år etter drapet - i 1967 - ble Josef Fritzl (da 32) dømt til 18 måneders fengsel for voldtekt og voldtektsforsøk. Han ble også arrestert for å ha blottet seg offentlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile av Daily Mail (Faksimile Daily Mail)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.