Politiet stanset nazi-markering

Foto: AP Photo/Roman Koksarov

Politiet i Riga sa nei til markeringen av den tyske invasjonen. Se flere utenrikssaker her.

02.07.10 18:03

Riga (NTB-AFP-Reuters): Latvisk politi stanset torsdag en markering for å minnes den tyske invasjonen av det sovjetisk-okkuperte Latvia i 1941.

En liten gruppe eldre mennesker hadde samlet seg ved okkupasjonsmuseet i sentrum av gamlebyen i Riga for å delta i marsjen. Men politiet satte stopp for dem fordi marsjens arrangør, Uldis Freimanis, ikke var til stede.

Markeringen var planlagt av en gruppe høyreekstremister som kalte den en motvekt mot den årlige markeringen av den sovjetiske seieren over nazismen.

En gruppe antifascistiske motdemonstranter var også på plass for å hindre demonstrasjonen. De jublet da politiet stanset demonstrasjonen.

På forhånd var markeringen fordømt av presidenten, statsministeren og alle landets politiske partier, jødiske grupper og Simon Wiesenthal-senteret.

Latvia ble okkupert av Sovjetunionen i 1940 etter avtale med Tyskland, deretter av Nazi-Tyskland i 1941 og til slutt befridd og okkupert igjen av Sovjetunionen da Nazi-Tyskland ble beseiret i 1945. Først i 1991 ble landet igjen fritt. (©NTB)

Rapport: Blokaden av Gaza skader mental helse

London (NTB-Reuters-AFP): Gazakrigen og den israelske blokaden av Gazastripen har ført til langvarig skade på palestinernes mentale helse, skriver det britiske forskningstidsskriftet Lancet.

Studiene som tidsskriftet refererer til, gir statistisk bakgrunn til legene som sier at krigen og blokaden har etterlatt seg dype psykologiske arr i Gazas befolkning.

I en studie av 3.000 husstander med til sammen 18.000 personer kommer det fram at 85 prosent kan melde om moderate eller høye nivåer av usikkerhet, frykt og trusler, og at 49 prosent melder om moderate eller høye stressnivåer.

39 prosent av hjemmene i undersøkelsen var ødelagt eller totalskadd, og 72 prosent av husstandene er avhengig av matvarehjelp.

Studien er utført av en gruppe forskere fra Birzeit-universitetet på Vestbredden, og den er finansiert av britiske Medical Aid for Palestinians. (©NTB)

Nedgang igjen på Wall Street

New York (NTB-Reuters): Amerikanske aksjekurser falt igjen torsdag for fjerde dag på rad på grunn av frykt for nye nedgangstider.

Det var dårlige tall for industriproduksjon og arbeidsmarkedet som lå bak frykten for at en såkalt dobbel-dip-resesjon.

Dow Jones-indeksen var ned 0,42 prosent til 9.732 poeng, Nasdaq falt 0,37 prosent til 2.101 og Standard & Poor's sank 0,32 prosent til 1.027 poeng. (©NTB)

Obama undertegner lov om sanksjoner mot Iran

Washington (NTB-Reuters): President Barack Obama undertegnet torsdag en lov om nye og utvidede sanksjoner mot Ira

De amerikanske sanksjonene, som kommer på toppen av dem som FNs sikkerhetsråd nylig vedtok, har som formål å kvele Irans tilgang til oljeprodukter som bensin og flydrivstoff og til internasjonal bankvirksomhet.

Før han undertegnet loven, advarte han regimet i Iran om at de kan vente økt press og isolasjon om de fortsetter å forsøke å utvikle atomvåpen.

- Med disse sanksjonene, sammen med de andre, slår vi til mot hjertet av den iranske regjeringens evne til å finansiere og utvikle sitt atomvåpenprogram, sa han.

- Det må ikke være noen tvil om at ISA og det internasjonale samfunn er fast bestemt på å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen, sa han videre.

De nye sanksjonene ble i forrige uke vedtatt av Senatet med 99 stemmer mot null, og av Representantenes hus med 408 stemmer mot åtte. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag