RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politirot bak Menezes-drapet

Sist oppdatert:
En ny rapport viser at elendig planlegging og kommunikasjon førte til at en uskyldig mann ble drept som terrorsmistenkt i London.

Den oppsiktsvekkende, hemmeligstemplede rapporten fra Independent Police Complaints Commission (IPCC) som har lekket til avisen News of the World, viser en rekke tilfeller av slett politiarbeid. IPCC forsøkte å stanse avisen fra å trykke lekkasjene, men fikk ikke støtte fra dommeren.

Rapporten omhandler skytingen av brasilianeren Jean Charles de Menezes, som feilaktig ble skutt og drept på T-banen i London i fjor sommer.

Torde ikke fortelle sjefen

Blant de springende punktene i rapporten er at høyerestående Scotland Yard-ansatte visste at Menezes var uskyldig og definitivt ikke en selvomordsbomber bare timer etter drapet, men unnlot å fortelle dette videre til sjefen sin, Ian Blair. Først et halvt døgn senere fikk Blair informasjonen om at Menezes var uskyldig.

Dermed blir altså bena slått vekk under politiets påstand om at ingen visste om at Menezes var uskyldig før dagen etter drapet.

- Innen regjeringskretser regner man med at årsaken ligger i at Sir Ian er notorisk kjent for å takle dårlige nyheter svært dårlig - de klarte bare ikke å fortelle ham det, så de lot det ligge til lørdag morgen, sier en kilde med tilknytning til IPCC til News of the World.

Det de ikke var forberedt på, var at den, ifølge avisen, PR-kåte toppsjefen deres allered på vei til jobb neste dagen benyttet anledningen til å prise politiets handlekraft i å ta en selvmordsbomber.

Kunne vært unngått

Rapporten antyder også at Menezes-drapet kunne vært unngått om man hadde viderebrakt beskjeder fra overvåkningsteamet som spanet på brasilianeren. De hadde nemlig allerede før aksjonen konstatert at de overvåket en uskyldig mann.

En annen tabbe var at spesielgruppen som kunne tatt Menezes i live ble varslet fem timer for sent.

Men kanskje aller mest graverende for Londons Metropolitan-politi: Surr i ordrene til politifolk i fremste linje førte til at ordren om å stanse den mistenkte kom ut som å drepe ham.

Sir Ian Blairs stilling regnes nå som svært utsatt. Ikke minst etter at krisen rundt de terrormistenkte brødrene som ble løslatt fredag uten at politiet har kunnet bygge en sak, har kommet på toppen av denne avsløringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere