Politisk flertall for å forby islamistgruppe i Danmark

Et flertall i det danske Folketinget går inn for å forby den omstridte islamistgruppen Hizb ut-Tahrir, og den danske Riksadvokaten skal nå undersøke om det er grunnlag for å gjøre dette.

- Min egen holdning er at denne organisasjonen skal oppløses. Og i samme sekund Riksadvokaten mener at det er grunnlag for å få dem oppløst, så skal det skje, sier justisminister Mette Frederiksen til Politiken.

Liberal Alliance, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten slutter ifølge avisen alle opp om regjeringens utspill.

Hizb ut-Tahrir har et uttalt mål om å avskaffe demokratiet og innføre et islamsk kalifat, og gruppen er forbudt i en rekke land.

Islamistgruppen er flere ganger anklaget for å ville fremme sine politiske mål ved hjelp av voldelige metoder, noe den gjentatte ganger har tilbakevist.

- Ikke ulovlig

Hizb ut-Tahrir har lenge vært omstridt i Danmark, og i 2008 konkluderte den danske Riksadvokaten med at det ikke var ulovlig «å arbeide for en ordning som er grunnleggende forskjellig fra den gjeldende samfunnsorden, som tilfellet er med en kalifat-stat».

Ifølge den danske regjeringen er det imidlertid flere ting som er endret siden 2008. Medlemmer i Hizb ut-Tahrir er blant annet aktive i al-Faruq-moskeen på Nørrebro, der det ble kommet med hatske utfall mot jøder dagen før attentatet mot et kulturhus og den jødiske synagogen i København tidligere i måneden.

Regjeringen ber derfor Riksadvokaten på nytt vurdere om Hizb ut-Tahrirs virksomhet strider mot paragraf 78 i den danske grunnloven, som forbyr grupper «å forsøke å nå sine mål gjennom vold, oppfordre til vold eller lignende straffbar påvirkning av annerledes tekning».

– Fallitterklæring

En talsmann for Hizb ut-Tahrir, Junes Kock, tilbakeviser anklagene mot gruppen, stiller seg uforstående til politikernes ønske om å forby gruppen og kaller det «et tegn på desperasjon og en klar fallitterklæring».

- Man makter ganske enkelt ikke å håndtere folk som tenker annerledes her i landet, og man tåler ikke at noen avslører det hykleri som dansk innenriks- og utenrikspolitikk er skyld i – særlig ikke når kritikken kommer fra muslimer, sier han.

- Det er kjent i hele verden at vi er et ideologisk politisk parti som ikke støtter vold, men som oppmuntrer til tankevirksomhet, sier Kock.

Verdensomspennende

Hizb ut-Tahrir al-Islami, Det islamske frigjøringspartiet, ble grunnlagt i Jerusalem på begynnelsen av 1950-tallet og antas i dag å ha rundt 1 million medlemmer spredt i mer enn 40 land.

I Danmark etablerte gruppen seg i 1994, og lederen Fadi Abdullatif er tidligere dømt for oppfordring til drap på jøder.

I 2007 skapte Hizb ut-Tahrir debatt da de sikret seg flertall i foreldrestyret i en privat førskole på Nørrebro. Skolens ledelse gikk av, og seks muslimske barnepleiere overtok en tid driften, før København kommune grep inn og ansatte en ny ledelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.