*Nettavisen* Nyheter.

Politisk korrekt reiseguide

Den tidligere kommunistlederen Jiang Zemin bruker sine mange turer til det store utland som grunnlag for en ny reiseguide.

(SIDE2): Et statlig eid forlag i Kina har nå lansert en retrospektiv samling med den tidligere presidentens turer til utlandet. Zemin, som ble 80 år i dag torsdag, har i et trebindsverk skrevet ned sine erfaringer fra sine reiser, men også inkludert både taler og brev i samlingen.

Reisetestament

Ifølge Associated Press skal boken være et testament på presidentens mange sider gjennom sitt virke i politikken. Zemin var leder for et kommunistisk diktatur som knuste alle som utfordret maktens monopol, men samtidig en ivrig globetrotter som prøvde å få dronning Elizabeth til å synge karaoke.

Denne utradisjonelle reiseguiden har fått tittelen «For en bedre verden: Jiang Zemins utenlandsbesøk» og inkluderer 167 bilder av presidenten sammen med tidligere statsledere som Bill Clinton og Nelson Mandela.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Getty Images)

I tillegg tid det kommunistlederen opplevde på sine mange turer, presenteres også hans kampanje for å få et bedre samarbeid med USA og resten av den vestlige delen av verden på 90-tallet. Dette var en viktig jobb etter at protestantene på Den himmelske freds plass var knust i 1989.

Bush på hjemmebane

Bokserien kommer tre år etter at Zemin trakk seg fra politikken og skal ifølge noen analytikere være et forsøk på å gjøre han til en av arkitektene bak kinesernes fremganger innenfor handel og globale forhold.

I tillegg til all den politiske ideologi som er å finne i de tre bindene, har presidentens reiseskildringer også blitt behørig presentert på de statlige tv-kanalene.

Et av høydepunktene fra denne høyst personlige reiseguiden er besøket på president George W. Bush sin ranch i Crawford i staten Texas.

- Det hvite hus er ikke mitt hjem. Dette her er mitt virkelige hjem og hit inviterer jeg bare mine beste venner som gjester, skal Bush ha uttalt i følge Zemins notater.

Mer reisestoff finner du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.