Gå til sidens hovedinnhold

Polititortur ryster Rio

Journalisten ble nesten kvalt med en plastpose, og skambanket i sju og en halv time da det ble avslørt hva hun drev med.

RIO DE JANEIRO (Nettavisen): Søndag bekreftet den øverste sjefen for politiet i delstaten Rio de Janeiro, José Mariano Beltrame, at politimenn står bak torturen av et reportasjeteam i en slumbydel i Rio. Men selv om politimennene er identifisert, er ingen pågrepet så langt.

Hendelsen skjedde i Batan-favelaen 14. mai, og saken har rystet hele Brasil.

Militsgrupper
Mens narkobandene styrer mange av byens slumområder, har det flere steder oppstått militsgrupper som har fordrevet narkolangerne. Dette har imidlertid ikke gjort hverdagen noe bedre for innbyggerne i favelaene. De må følge militsens spilleregler og pålegges urimelige skatter. De som ikke følger reglene, må betale med blod.

Milits styrer minst 78 favelaer i Rio de Janeiro i dag.

Reportasjeteamet fra avisen O Dia ønsket å skildre hvordan det er å leve i militsens jerngrep, og da de ble avslørt, fikk de føle nettopp dette på kroppen.

I sju og en halv time ble den kvinnelige journalisten, en fotograf, en sjåfør samt en beboer i favelaen, holdt fanget. De ble sparket og slått, og gjentatte ganger utsatt for elektriske støt.

Russisk rulett
Reportasjeteamet fra O Dia ble etter mange timers tortur dumpet på en motorvei i utkanten av favelaen. De ble frastjålet alt utstyr, og måtte underveis også gi fra seg passord til e-posten sin. Da militsen oppdaget hvilke informasjon journalisten allerede hadde sendt til redaksjonen, ble mishandlingen grovere. Militsen spilte russisk rulett med dem, og kvinnen fikk en plastpose tredd over hodet og ble nesten kvalt flere ganger.

Journalistene hadde bodd i ei enkel brakke i Batan-favelaen i to uker da de ble oppdaget. Fotografen og sjåføren hadde takket ja til å bli med ut for å ta en øl, da de ble omringet av ti væpnede, maskerte menn om kvelden 14. mai. Den kvinnelige journalisten befant seg i huset som teamet hadde leid, men også hun ble hentet og tatt med til militsens hovedkvarter i favelaen.

- Dette er helt uakseptabelt, og en omfattende etterforskning er iverksatt, uttalte delstatsguvernør Sergio Cabral i en pressemelding som ble offentliggjort da saken ble kjent sent fredag kveld.

Insektmiddel
Militsgruppene består i stor grad av politimenn og tidligere politimenn, og dette hadde reportasjeteamet dokumentert grundig i sitt materiale. Fengselsansatte og brannmenn er også ofte å finne i militsgruppene. De tjener penger på å selge gass og piratsignaler til kabel-tv, men også på påtvungede sikkerhetstiltak for innbyggerne.

Ifølge avisen O Dia har minst 200 mennesker blitt likvidert av milits de siste tre årene. Svært få blir dømt.

Mandag var politivolden i Rio også tema på en konferanse i regi av FN i Sveits. Australieren Philip Alston har utredet situasjonen i Rio for FN, og han trekker frem uttalelsen til politisjefen Marcus Jardim som særlig betegnende på situasjonen i byen.

- Politiet er et beste sosiale insektmiddelet som fins, uttalte Jardim til pressen etter en politiaksjon som endte med et titall døde i fjor.

Les også: 19 drept i politiaksjon.

Brente levningene
Mandag var det seks år siden en lignende sak sendte sjokkbølger gjennom landet. Journalisten Tim Lopes jobbet «undercover» blant medlemmer av en narkobande i favelaen Complexo do Alemão da det ble avslørt at han var journalist. Lopes ble drept, og fikk bildekk tredd rundt hele kroppen.

Han ble dynket i bensin, men skal allerede ha vært død da kroppen hans ble brent til det ugjenkjennelige.

Her er Lopes' hjemmeside.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot