Polsk kjendis bak barnebortføring

Foto: RAFAL GUZ (AFP)

«Rambo» sier han sto bak barnebortføringen i Vestfold og at polske myndigheter var informert.

30.06.11 21:31

En polsk nettavis skriver at jenta (9) som onsdag ble bortført fra et beredskapshjem i Vestfold er gjenforent med sine biologiske foreldre i Polen. Bortføringen skal ha blitt ledet av den polske privatetterforskeren Krzysztof Rutkowski.

Han hevder aksjonen skjedde i tett samarbeid med polske myndigheter og jentas foreldre. Jenta er polsk statsborger.

Viser bilder av jenta
- (Jentas navn) hadde en telefon og var hele tiden i kontakt med sine foreldre, sier Rutkowski til nettavisa Emito. Han forteller at jenta ble hentet ut via soveromsvinduet i første etasje og at fosterfamilien først på morgenen oppdaget forsvinningen. Han sier jenta nå er trygt tilbake i hjemlandet hos sine foreldre. Avisa viser bilder av detektiven og hans team sammen med jenta og hennes foreldre.

- Hun fikk vite at hun denne natten skulle befris fra sitt norske fengsel, sier Rutkowski, som forteller at han brukte to uker på å forberede operasjonen.

Polske Krzysztof Rutkowski er en politiker litt utenom det vanlige. Foto: Europaparlamentet

Uortodoks privatdetektiv
I hjemlandet går Krzysztof Rutkowski under navnet «Rambo» og er godt kjent, både som TV-kjendis, EU-parlamentariker og en nokså uortodoks privatdetektiv . I 2004 kom han til Stockholm og aksjonerte sammen med kamuflasjekledte landsmenn og en TV-fotograf mot tre landsmenn i forbindelse med en utpressingssak.

Anmeldt til politiet
Kommunen der beredskapshjemmet ligger har anmeldt bortføringen til politiet, skriver VG Nett. Avisa skriver at barnevernet skal ha følt seg presset av jentas foreldre. Jenta ble plassert i beredskapshjemmet for rundt en måned siden etter et akuttvedtak i barnevernet. Rutkowski sier til den polske nettavisa at barnevernet tok henne bort fra foreldrene fordi hun var «lei seg» og at saken har vært en stor belastning for foreldrene.

Det er politiet i Larvik som etterforsker saken.

- Vi etterforsker hva som har skjedd, men vi reiser ikke til Polen for å hente tilbake jenta, sier leder for krimavdelingen ved Larvik politistasjon, Knut Vidar Vittersø, til op.no.

Politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt bekrefter overfor NTB at de etterforsker saken som et mulig brudd på straffelovens paragraf 216, den såkalte kidnappingsparagrafen.

- Får mange henvendelser om barnevernet
Ifølge avisa skal Polens ambassade i Oslo ha forsøkt å kontakte barnevernet i Vestfold om saken og skrevet brev på vegne av foreldrene. Avisa bruker en del spalteplass på å forklare hvordan det norske barnevernet opererer og hva som skal til for at de overtar omsorgen for et barn. Marek Pedzich ved ambassaden sier ifølge avisa at det å heve stemmen overfor barnet kan bli tolket som psykisk vold og føre til at barnevernet griper inn. Ifølge avisa får Polens ambassade hvert år et titall henvendelser fra polakker i Norge som får problemer i forhold til det norske barnevernet.

Foto: Faksimile

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.