RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Faksimile av forsiden.

Polsk magasinforside: «Islamsk voldtekt av Europa»

Sist oppdatert:
Polsk magasin gir ut omstridt forside med en hvit kvinne som blir «voldtatt» av flyktninger. - Skremmende, usmakelig og rasistisk.

Et populært, høyrevridd ukemagasin i Polen, wSieci (Nettverket), har denne uken skapt sterke reaksjoner med sin omstridte forside.

På forsiden av magasinet er det avbildet en hvit, skrikende kvinne som er svøpt inn i et EU-flagg. Kvinnen blir holdt fast og antastet av det som skal forestille asylsøkere eller flyktninger. Overskriften lyder som følger: «Islamsk voldtekt av Europa».

«Europas helvete»
Forsiden har satt sinnene i kok på sosiale medier, hvor blant annet Twitter-brukere sammenligner magasinforsiden med fascistpropaganda i Nazi-tyskland og Mussolinis Italia, som brukte bilder av kvinner som ble angrepet av jødiske og afrikanske menn.

Forsiden henviser til den massive overgrepsskandalen i Köln, hvor politiet fikk inn tusen anmeldelser for tyveri og overgrep av kvinner på nyttårsaften.

Magasinet kan også by på artikler med overskrifter som «Ønsker Europa å begå selvmord?» og «Europas helvete».

- Usmakelig og rasistisk
Den norske filosofen og samfunnsdebattanten, Lars Gule, har selv ikke sett forsiden, men får den beskrevet av Nettavisen.

- Det skjer mye interessant og betenkelig i Polen med en generell høyredreining og med en nyvalgt regjering som har ganske autoritære islett. Også har du denne gamle antisemittismen som ikke er helt borte i Polen heller, sier førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule, til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under.)

- Det er mye som gjør at konteksten for denne karikaturen blir ekstra skremmende, slik du beskriver denne karikaturen. Med den polske historiske konteksten, er det lett å se dette som en rasistisk karikatur.

- Karikaturen trenger ikke å oppfattes som en høyreekstremistisk eller reaksjonær kommentar. Noen og enhver kan ha bekymringer for politiske og ikke minst demografiske endringer som følger av flyktningstrømmen. Men når man kobler denne kommentaren opp mot den polske konteksten, blir den usmakelig og kan forstås som rasistisk, sier Gule.

Suspenderes fra Schengen?
Europa opplever for tiden den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig. Strømmen av flyktninger har ført til begrenset og midlertidig grensekontroller i flere Schengen-land, inkludert Norge, ettersom yttergrensene svikter. Noen land har gått så langt at de setter opp kilometerlange piggtrådgjerder langs utsatte grenser.

Lars Gule

Polen, Tsjekkia, Ungarn og Slovakia har nylig uttalt at de ønsker å stenge av grensene til Hellas for å stagge flyktningstrømmen.

- Med de signalene vi har fått fra Øst-Europa, er det ikke spesielt oppløftene, sier Gule.

Flyktningkrisen er dagsorden når EU avholder toppmøte torsdag og fredag. Det pågår også en debatt om Hellas bør suspenderes fra Schengen-området, ettersom landet ikke makter å ha kontroll over områdets yttergrenser.

EU-president Donald Tusk avviser imidlertid i en uttalelse at en ekskludering av Hellas er en del av en europeisk løsning.

Kilder: The Independent, Breitbart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere