Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pompeo: Fortsatt fare for at Nord-Korea ikke vil foreta full atomnedrustning

USAs utenriksminister Mike Pompeo, Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha og Japans utenriksminister Taro Kono. Foto: Kim Hong-ji / Pool Photo via AP / NTB scanpix
USAs utenriksminister Mike Pompeo, Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha og Japans utenriksminister Taro Kono. Foto: Kim Hong-ji / Pool Photo via AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
USAs utenriksminister Mike Pompeo sier at det fortsatt er en fare for at Nord-Korea ikke vil innfri kravet om full atomnedrustning.

Det var etter et møte i Beijing torsdag at Pompeo kom med denne erkjennelsen. Pompeo orienterte den kinesiske utenriksminister Wang Yi om toppmøtet i Singapore. Han presiserte at det ikke er noen garanti for at full atomnedrustning vil skje.

– Det gjenstår mye arbeid, sa Pompeo.

Den amerikanske utenriksministeren sa også at sanksjonene mot Nord-Korea kun blir hevet etter en fullstendig atomnedrustning. Han la til at man på amerikansk side er trygg på at Kim Jong-un har forstått at dette må skje raskt.

Robust

Pompeo har også møtt toppdiplomater fra Sør-Korea og Japan og redegjort for møtet mellom Trump og Kim Jong-un. Den sørkoreanske utenriksministeren Kang Kyung-wha sa at alliansen mellom Sør-Korea og USA er mer robust enn noensinne.

Trump tvitret onsdag Nord-Korea ikke lenger utgjør noen atomtrussel.

Trump hevdet møtet med Nord-Koreas leder var et historisk gjennombrudd i den største diplomatiske hendelsen i sitt presidentskap. Pompeo er mer avmålt. Han har uttalt at USA ønsker at Nord-Korea skal ta «store» steg mot atomnedrustning før Trumps presidentperiode er over i 2021.

Verifisering

Pompeo forsøker dermed å slå tilbake kritikk om at avtalen som Kim og Trump skrev under på i Singapore, ikke inneholder noen henvisning til verifisering av atomnedrustning i Nord-Korea. I forkant av toppmøtet hadde amerikanske myndigheter uttalt at nedrustningen må være «fullstendig, verifiserbar og irreversibel».

Til tross for Trumps positive tone i kjølvannet av møtet er eksperter bekymret over at Kim ikke ga noen konkrete garantier på toppmøtet, samtidig som han sikret seg svært god publisitet.


(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!