RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Portforbud i Kabul

Sist oppdatert:
Opptøyene i Kabul sprer seg etter en alvorlig trafikkulykke mandag morgen. Minst åtte mennesker skal ha blitt drept. Myndighetene innfører portforbud

SE VIDEO (gratis)

- Det har vært ganske mye skyting i området vi befinner oss, i sentrum av Kabul, sier landdirektør i Flyktninghjelpen, Stig Traavik, til TV 2 Nettavisen.

En alvorlig trafikkulykke der amerikanske styrker var involvert utløste opptøyer i den afghanske hovedstaden mandag. Skudd har blitt avfyrt i nærheten av den amerikanske ambassaden. Minst tre mennesker mistet ifølge AP livet i ulykken, og en fjerde person skal ha blitt skutt og drept etter ulykken.

Mandag kveld meldte det afghanske innenriksministeriet at de innfører portforbud om natten i hovedstaden Kabul.

Yousuf Stanezai, en talsmann for statsråden, sier at Kabuls innbyggere må holde seg innendørs mellom klokken 22 og fire om morgenen. Blir noen oppdaget utendørs vil det få «alvorlige konsekvenser», sa han uten å utdype næremre.

Plyndring
Traavik og hans medarbeidere holder seg innendørs mens de avventer situasjonen.

- Vi har nå lockdown på alle våre kontorer. Jeg var på et møte i byen tidligere i dag, og vi sitter fortsatt fast her vi er, sier han.

Noen av opprørerne brøt seg inn i butikker og stjal husholdningsgjenstander. En journalist fra AP sier han så flere demonstranter hale en mann ut av et sivilt kjøretøy og banke ham opp. Mannen unnslapp og kom seg i sikkerhet bak politiets linjer. Politiet svarte med å skyte over hodet til demonstrantene. Representanter for det afghanske helsedepartementet sier mandag ettermiddag til AP at minst åtte personer har mistet livet og 107 blitt skadd i opptøyene.

Norges ambassade
- Situasjonen er svært lite oversiktlig, sier Norges ambassadør i Afghanistan, Jan Erik Leikvang, til TV 2 Nettavisen.

Den norske ambassaden befinner seg i et område der demonstrantene har beveget seg. Det var mandag seks personer ved den norske ambassaden. Væpnet afghansk politi var postert utenfor og patruljerer i ambassadeområdet.

- Vi har høy beredskap og vurderer muligheten for å evakuere, men det er ikke så greit. Rutene som er aktuelle er uoversiktlige, sier Leikvang.

«Død over Amerika!»
Hundrevis av demonstranter marsjerte mot presidentpalasset til den amerikansksstøttede presidenten Hamid Karzai, mens de ropte slagord som «Død over Karzai! Død over Amerika!»

- Dette er en veldig uvanlig situasjon i Kabul, men det har bygget seg opp en generell misnøye i forhold til de amerikanske styrkene, sier Traavik til TV 2 Nettavisen.

- Andre steder i Afghanistan har det vært flere tilfeller av at sivile har blitt drept, og koalisjonsstyrkene har gått frem på en måte som gjør at sivilbefolkningen føler seg uttrygge i forhold til dem. Dagens opptøyer ser ut til å ha blitt utløst etter at amerikanske soldater var innblandet i en trafikkulykke.

- Kan spre seg
Andre steder i byen hørte APs journalister skuddsalver fra tunge automatvåpen. Lyden lot til å komme fra den retningen den amerikanske ambassaden ligger i. Lyden ga seg, men sporadisk skyting ble hørt også i etterkant.

Personell ved den amerikanske ambassaden ble evakuert til en sikrere del av den tungt bevoktede ambassaden.

- Det er vanskelig å si hva slags omfang dette vil få. Hvis mange sivile blir drept, og inntrykket etterpå blir at dette skyldes amerikanske styrker kan opprøret kanskje spre seg, sier Traavik.

Sør i Afghanistan pågikk det også mandag harde kamper mellom mistenkte Talibanaktivister og soldater fra koalisjonsstyrkene. Flere dusin mistenkte militante ble drept i et flyangrep, og minst fem kanadiske soldater ble såret i skuddveskling med antatte militante.

Flyktninghjelpen driver rettshjelpskontorer, lærerutdanning, bygging av skoler og husbygging i Kabul.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere