Portforbud på Sri Lanka

Foto: Scanpix/Reuters

Myndighetene har innført portforbud i byen Trincomalee på Sri Lanka. Fredag er utviklingsminister Erik Solheim vert for et møte for giverlandene i Oslo.

28.04.06 08:46

Observatører har reist fra by til by i et desperat forsøk på å redde våpenhvilen etter et bombeangrep på en militærbase og regjeringens gjengjeldesaksjon.

Tamiltigrene sier titusenvis av mennesker har flyktet fra flyangrepene, men disse tallene er ikke bekreftet.

Overgangene mellom områdene kontrollert av opprørerne i nord og resten av landet er gjenåpnet, og det har ikke vært nye flyangrep siden tirsdag og onsdag.

Men roen er skjør, og analytikere frykter at en ny borgerkrig kan bryte ut på Sri Lanka. I forrige uke ble hærsjefen alvorlig skadd i et selvmordsangrep. Regjeringen svarte med å bombe tamilske stillinger nordøst på øya.

HTML EMBED

Dramatisk
Fredag møtes representanter for EU, USA, Japan hos utviklingsminister Erik Solheim for å diskutere hvordan partene kan komme sammen til forhandlingsbordet igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi må få partene tilbake til forhandlingsbordet, slik at de forhandler framfor å skyte, sier Solheim til TV 2 Nettavisen.

Han er svært bekymret over volden på øya de siste ukene.

- Dette er den mest alvorlige situasjonen siden våpenhvilen ble inngått i 2002. Drapsforsøket på hærsjefen og myndighetenes svar på angrepet har skapt en veldig farlig situasjon, sier Solheim til TV 2 Nettavisen.

Han peker på at flere tusen mennesker er drevet på flukt som følge av kampene. Ifølge tamilske kilder skal hele 40.000 mennesker ha flyktet fra kampområdene.

Tamilgeriljaen hevder at minst tolv sivile er drept i flyangrep fra regjeringsstyrkene denne uka. Flyangrepene var de første siden våpenhvileavtalen ble signert i Oslo i februar 2002.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.