RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Positivt møte med Tamiltigrene

Sist oppdatert:
Den norske lederen for gruppen som observerer våpenhvilen på Sri Lanka er positiv etter et møte med Tamiltigrene torsdag.

- Flere medier har gitt inntrykk av at det nærmest vil bli krig her neste år, det er helt feil. Situasjonen i nord og øst er rolig. Det er ikke mer spenning i området enn tidligere, sier Hagrup Haukland til TV 2 Nettavisen.

Han møtte lederen for Tamiltigrenes politiske fløy, S.P. Thamilselvan, torsdag.

- Møtet gikk ut på om Tamiltigrene fortsatt støtter våpenhvilen. Det gjør de, og de er villige til å møte den andre parten i konflikten.

Våpenhvilen mellom regjeringen og Tamiltigrene har de siste månedene kommet under press etter en økning i voldshandlinger i landet. Flere dusin soldater, opprørere og sivilister har blitt drept. Både opprørerne og det srilankiske militæret nekter for skyld i volden.

Destabilsering
- Det har ikke vært direkte trefninger mellom Tamiltigrene og myndighetene på Sri Lanka siden våpenhvilen kom på plass i 2002, men det har vært for mange voldshandlinger som bidrar til å destabilisere området, spesielt øst i landet, sier Haukland.

Søndag holdt Tamiltigrenes leder Velupillai Prabhakaran en tale som av flere utenlandske medier har blitt tolket dit hen at han truet med en opptrapping av konflikten.

- Talen til Prabhakaran har blitt misforstått. Tamilene og tigrene er frustrerte over at det ikke har vært noen fremgang i fredsprosessen de siste tre årene. Krig er ikke nær forestående, men tamilene ønsker fortgang i utviklingen i området, sier Haukland.

- De gir regjeringen i syd tid, men ikke evig tid, sier han.

- Hva vil skje om ikke tamilenes krav blir møtt?

- Det blir spekulasjoner på dette tidspunktet. Begge parter er villige til å gå videre med våpenhvilen.

Fredsprosess
Den nylig valgte presidenten på Sri Lanka, Mahinda Rajapakse, har uttalt at han ønsker å gjøre slutt på volden i landet og gjenoppta fredsprosessen. Han har imidlertid avvist tamilenes kjernekrav om et uavhengig tamilisk hjemland nordøst på øya.

- Tamilene ønsker en viss form for selvstyre i nord og øst. Det må en fredsavtale til, og begge parter vet at krig ikke er en løsning, sier Haukland.

Han mener våpenhvilen har medført en positiv utvikling i levestandarden for folk på Sri Lanka.

- Våpenhvilen har gitt folk her mye, men er ingen løsning på sikt. Begge parter ønsker en fredsavtale, og jeg er sikker på at partene vil komme sammen igjen.

65.000 drept
- Ingen vet per i dag når partene vil være klare til fredsforhandlinger, men Tamiltigrene er i hvert fall villige til å diskutere våpenhvilen ytterligere.

- Det er deler av våpenhvilen som må diskuteres for å gjøre den bedre, det dreier seg blant annet om å styrke tillitten mellom partene. For øyeblikket er ikke den særlig god, sier han.

Tamiltigrene begynte sin kamp i 1983. Målet deres er å opprette en uavhengig stat for den etniske tamilminoriteten. Tigrene anklager den singalesiske majoritetsbefolkning for etnisk diskriminering.

Omkring 65.000 mennesker hadde blitt drept i konflikten før våpenhvileavtalen i 2002 satte stopper for større trefninger mellom de to partene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere