RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Postkort fra Mars

Sist oppdatert:
Etter en maratontur gjennom Mars-ørkenen, har roveren Opportunity sendt slående postkort-bilder hjem til jorden. Se video.

Som en turist på tur har den sekshjulede roveren Opportunity knipset i vei på kanten av det enorme Victoria krater på Mars. Parkert på platået kalt Duck Bay har den lille bilen en flott utsikt over krateret som måler 800 meter i diameter.

Se video på TV 2

Manøvrert fra jorden
21 måneder har Opportunity brukt på turen til Victoria krater. Forskerne på jorden har manøvrert bilen slik at den hver dag har fått maksimalt med sollys for å lade batteriene. Når Opportunity nå er iferd med å møte høsten på Mars, vil denne oppgaven bli enda større.

160.000 bilder er sendt de 32 millioner milene hjem til jorden. Men Opportunity er ikke helt alene på ferden. 275 kilometer over sekshjulingen sirkler Mars Reconnaissance Orbiter som har tatt sine egne bilder av krateret og roveren.

- Bildene tatt av den lille roveren 320 millioner kilometer borte, parkert på toppen av en stup, er blant de mest stemningsfulle bilder jeg noen gang har sett, sier planetforsker Steve Squyres ved Cornell University in New York.

Nye oppdagelser
Forskerne håper at de oppdager nye fjelltyper i lagene som kommer til syne i krateret. Når Opportunity nå har kommet fram til krateret, er målet å kjøre ned i krateret for å ta bilder av veggene fra innsiden.

Forskerne håper også at de skal få fysisk kontakt mellom armen til roveren og veggen på krateret. Det vil kunne fortelle dem om miljøet på den røde planeten.

Her ser du bilde av kanten på Victoria crater. Duck Bay og Opportunity er merket av på bildet som er tatt av Mars Reconnaissance Orbiter. Forskerne vurderer nå om roveren skal ta seg ned Duck Bay og inn i krateret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere