RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Powell ber Arafat gå av

Foto: Scanpix/AP Photo/Dennis Cook)
USAs utenriksminister Colin Powell ber Yasser Arafat gå av, og fastholder at amerikanerne ikke vil ha noe med palestinernes folkevalgte president å gjøre.

- Hvor lenge har du tenkt å vente, sa Powell i en usedvanlig personlig appell til Arafat torsdag.

- Hvor lenge kan du bli sittende i denne stillingen når det palestinske folk lider, når det er så vanskelig å nå målene i veikartet for fred og når det er så vanskelig å oppnå det du sier er din drøm - en stat for det palestinske folk, sa Powell under en pressekonferanse i New York.

Fransk kritikk
USA deler Israels oppfatning av at palestinernes folkevalgte leder, som har sittet beleiret i Ramallah siden 2001, er et hinder for fred, og nekter derfor å forholde seg til ham.

Europeiske land som Frankrike deler ikke dette synet, noe utenriksminister Michel Barnier gjorde uttrykkelig klart da han gikk på talerstolen i FNs hovedforsamling torsdag.

- Frankrike vil forholde seg til alle folkevalgte og legitime ledere i Midtøsten, sa Barnier som tok klar avstand fra den israelsk-amerikanske boikotten av Arafat.

Sharon truer
Israels statsminister Ariel Sharon gjentok tidligere i uka sin trussel om å "fjerne" Arafat, og slo fast at han «vil få som han fortjener».

I et intervju med israelsk radio sa Sharon at han selv vil velge tid og sted for å kvitte seg med Arafat, og viste til Israels likvidasjon av to Hamas-ledere på Gazastripen tidligere i år.

- Vi handlet mot lederne av Hamas på en måte og på et tidspunkt som passet oss. Når spørsmålet om å foreta seg noe med Arafat kommer opp, vil vi handle igjen på samme måte, sa Sharon.

Mot gjenvalg
Truslene kom samtidig med en meningsmåling som viser at Arafat fortsatt nyter stor oppslutning blant palestinere på Vestbredden og Gazastripen.

46,2 prosent av de spurte sier de vil stemme på Arafat under det planlagte valget til våren.

Arafat har dermed over fire ganger så høy oppslutningen som sin nærmeste utfordrer, Marwan Barghouti, som neppe vil kunne stille ettersom han soner fem livstidsdommer i et israelsk fengsel.

De to Hamas-lederne Mahmud al-Zahar og Ismail Haniyeh kommer på de neste plassene, begge med drøyt 8 prosent oppslutning.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere