RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/AP Photo/Dennis Cook)

Powell forlater trolig Bush-skuta

Sist oppdatert:
Spekulasjonene er allerede i gang om hvilket mannskap president George W. Bush vil mønstre den neste fireårsperioden. En som sannsynligvis forlater skuta, er utenriksminister Colin Powell.

I Washington er det imidlertid ingen som forventer store mannskapsendringer når George W. Bush tar fatt på sin andre presidentperiode, skriver britiske The Guardian. Bush verdsetter lojalitet, og vil i stor utstrekning holde fast på sitt gamle mannskap. Etter fire år er det imidlertid klart at noen av medarbeiderne ønsker seg nye oppgaver.

- Basert på historiske fakta, er det liten grunn til å håpe på djerve politiske initiativer i den andre perioden, sier G. Calvin Mackenzie, professor ved Colby College i Maine.

- Men det er mange i denne administrasjonen som nå ser en mulighet for å skaffe seg godt betalte jobber i privat sektor, og som har vært på tjenestelønn mye lenger enn de skulle ønske seg.

Sannsynlig at Powell går
Bedre lønn er neppe den eneste motivasjonsfaktoren for endringene som kommer. Alder og politisk uenighet spiller også en rolle, og i tillegg har presidenten litt han skulle ha sagt. Hvis Bush ber mannskapet bli på sin post mens landet er i krig, blir det vanskelig å si nei.

De færreste blir overrasket om Colin Powell velger å si takk for seg etter fire år som utenriksminister. Hans kontor har i over to år gjort det klart at Powell ikke har noe ønske om å gå løs på noen ny periode i regjering. Powell har i hele den første perioden måttet kjempe med haukene rundt visepresident Dick Cheney, og har heller ikke noe varmt forhold til Bush.

Kan bli utenriksminister
I utlandet er imidlertid Powell den best likte i Bush-administrasjonen, og han har av den grunn vært en nøkkelperson når Bush har hatt behov for alliert støtte. Det er for øvrig mulig at Bush ber Powell bli sittende i jobben sin noen måneder ekstra, til valgene i Irak er over.

Hvis Powell går, etterlater han seg en jobb som er vanskelig å fylle. En mulig arvtaker er viseutenriksminister Richard Armitage, men han har også et anstrengt forhold til haukene i administrasjonen. En het kandidat til jobben er sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice, som skal være lysten på nye oppgaver. Et annet navn det spekuleres i, er USAs FN-ambassadør John Danforth.

Kan bli historisk
Observatørene i Washington er delte i synet på om toppjobben i forsvarsdepartementet også blir ledig. Mange tror 72-årige Donald Rumsfeld er sliten etter krigene i Afghanistan og Irak. Rumsfeld er heller ikke særlig populær innad i Forsvaret, og beskyldes av mange konservative for å ha sendt for små styrker til Irak. Rumsfeld har imidlertid sterk støtte både hos Bush og Cheney.

Condoleezza Rice nevnes som en mulig kandidat også til toppjobben i Pentagon. I så fall blir hun historisk, både som USAs første kvinnelige forsvarsminister, og den første fargede forsvarsministeren i landets historie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere