Gå til sidens hovedinnhold

Powell hyllet av kurdere

USAs utenriksminister Colin Powell ble mottatt som en helt da han kom til den irakiske byen Halabja mandag.

Bilder fra Halabja gikk verden rundt i 1988 etter at daværende Irak-president Saddam Hussein brukte giftgass mot lokalbefolkningen og drepte over 5000 menn, kvinner og barn.

Elsker Amerika

Innbyggerne hadde møtt mannsterke opp for å ta imot Powell, skriver NTB-AFP. Langs kjøreruten inn til byen var det mange transparenter med slagord som "Våre frigjørere er velkommen", "Vi elsker Amerika" og "Takk, Mr. Bush". I motsetning til stemningen i det øvrige Irak, kan amerikanerne føle seg velkommen i de kurdiske områder.

Powell er den første amerikanske utenriksminister som besøker Irak på 50 år, og han er også den fremste representant for Bush-administrasjonen som er i Irak etter at krigen ble erklært over 1. mai.

Avviser fransk forslag

USA avviser alle franske forslag om å overlate styringen til irakerne selv så raskt som mulig og la FN få det øverste ansvar for utviklingen i denne overgangsfasen. Powell er tilhenger av at irakerne gradvis skal få mer ansvar.

– Alle ønsker at alt skal skje så fort mulig, men vi holder ikke igjen bare for å være vrange. Vi ønsker ikke å være i Irak lenger enn høyst nødvendig, sa Powell etter samtalene i Bagdad søndag.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser