RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Powell hyllet av kurdere

Foto: Ron Edmonds (AP)
USAs utenriksminister Colin Powell ble mottatt som en helt da han kom til den irakiske byen Halabja mandag.

Bilder fra Halabja gikk verden rundt i 1988 etter at daværende Irak-president Saddam Hussein brukte giftgass mot lokalbefolkningen og drepte over 5000 menn, kvinner og barn.

Elsker Amerika

Innbyggerne hadde møtt mannsterke opp for å ta imot Powell, skriver NTB-AFP. Langs kjøreruten inn til byen var det mange transparenter med slagord som "Våre frigjørere er velkommen", "Vi elsker Amerika" og "Takk, Mr. Bush". I motsetning til stemningen i det øvrige Irak, kan amerikanerne føle seg velkommen i de kurdiske områder.

Powell er den første amerikanske utenriksminister som besøker Irak på 50 år, og han er også den fremste representant for Bush-administrasjonen som er i Irak etter at krigen ble erklært over 1. mai.

Avviser fransk forslag

USA avviser alle franske forslag om å overlate styringen til irakerne selv så raskt som mulig og la FN få det øverste ansvar for utviklingen i denne overgangsfasen. Powell er tilhenger av at irakerne gradvis skal få mer ansvar.

– Alle ønsker at alt skal skje så fort mulig, men vi holder ikke igjen bare for å være vrange. Vi ønsker ikke å være i Irak lenger enn høyst nødvendig, sa Powell etter samtalene i Bagdad søndag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere