RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Powell i strid med Det hvite hus

(AFP)
Sist oppdatert:
Colin Powell sa at han kanskje ikke ville støttet krigen i Irak om han hadde visst at det ikke var masseødeleggelsesvåpen i landet. Dermed raser resten av regjeringen.

USAs utenriksminister sa dette i et intervju med Washington Post tirsdag, noe som ifølge avisen ble sett på med stor irritasjon i Det hvite hus.

Konflikten mellom Powell og hauker som visepresident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld er ikke av ny dato.

Mens Powell i flere sammenhenger har forsøkt å moderere sine tidligere påstander om Saddam Husseins påståtte arsenal, har Cheney og Rumsfeld nektet å vike en tomme.

Anstrengt forhold
Forholdet mellom Powell og Cheney skal ikke ha blitt bedre etter at lederen for USAs egne våpeninspektører, David Kay, slo fast at det ikke fantes lagre eller produksjonsanlegg for masseødeleggelsesvåpen i Irak.

Ifølge Washington Post ergrer Powell seg dypt over Cheneys mektige innflytelse over utenrikspolitikken, og føler at han selv blir forbigått.

Til sine egne medarbeidere skal Powell blant annet ha klaget over den mektige visepresidenten, som ifølge ham har skapt enorme problemer for Bush.

- På tuppa
Powells uttalelser til Washington Post ble ikke sett på med blide øyne i Det hvite hus.

- Nå er utenriksministeren litt på tuppa igjen, sier en kilde i Det hvite hus til Washington Post.

- Det pågår absolutt tautrekking her. Det er også mye frustrasjon og dette er nå i ferd med å sive ut, sier en annen kilde i Bush-administrasjonen til avisen.

I et forsøk på å glatte over motsetningene understreket Powell tirsdag kveld, i en uttalelse som var godkjent av Det hvite hus, at "presidenten tok en riktig beslutning" da han invaderte Irak.

I intervjuet med Washington Post et knapt døgn tidligere virket utenriksministeren langt mindre sikker på akkurat dette.

- Mangelen på lagre (av masseødeleggelsesvåpen) endrer det politiske regnestykket, sa Powell blant annet.

Troverdighet på spill
Powell satte sin egen troverdighet på spill da han i FNs sikkerhetsråd 5. februar 2003 la fram det han hevdet var omfattende "fakta og konklusjoner basert på massivt etterretningsmateriale" om Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen.

At David Kay etter ti måneders omfattende leting nå konkluderer med at de påståtte våpnene ikke finnes, er derfor dårlig nytt for Powell. Han forsvarer likevel sin egen framstilling av truslene fra Irak i Sikkerhetsrådet.

- Den avspeilet alle etterretningsorganisasjonenes beste vurdering. Det fantes ikke ett ord i den presentasjonen som ikke var helt og fullt klarert med etterretningstjenesten, sa Powell.

Han fastholder fortsatt at Irak hadde "teknisk infrastruktur, laboratorier og anlegg som kunne benyttes til produksjon av masseødeleggelsesvåpen".

- Disse anleggene kunne før eller siden produsere slike våpen, nå eller en eller annen gang i framtida, sa Powell til Washington Post.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere