*Nettavisen* Nyheter.

Powell refser Sharon

Foto: Ron Edmonds (AP)

USAs utenriksminister Colin Powell gikk tirsdag hardt ut mot Sharon-regjeringens politikk overfor palestinerne.

Kritikken kom i et møte med hans israelske kollega Silvan Shalom i Brussel.

Ifølge den israelske avisen Haaretz kom Powell under møtet med skarp kritikk både av den såkalte sikkerhetsmuren Israel bygger på Vestbredden, og av bosettingspolitikken i de okkuperte områdene.

Powell viste til at israelske myndigheter nylig ba om anbud på bygging av hundrevis av nye leiligheter i bosettingene, noe som er et klart brudd på det USA-støttede veikartet til fred.

Den amerikanske utenriksministeren anklaget også Israel for å tillate nye såkalte utposter, mange av dem på steder som bosettere tidligere er jaget bort fra.

Et hemmelig israelsk regjeringsnotat nyhetsbyrået Reuters i forrige uke fikk tilgang til, erkjenner langt på vei bruddene på veikartet.

– Vi lovet USA at vi ville avvikle utpostene, men har ikke gjort det. Det er vår akilleshæl, heter det blant annet i regjeringsnotatet.

– Vår påstand om at Israel har oppfylt sine forpliktelser i veikartet, blir ikke sett som troverdig fordi vi har unnlatt å evakuere de ulovlige utpostene. Vi arbeider i stedet på alle mulige måter for å hvitvaske deres eksistens og bygge flere, heter det videre.

Det frittalende regjeringsnotatet ble ifølge israelske kilder skrevet på oppfordring fra utenriksminister Shalom, og var bare tiltenkt statsminister Ariel Sharons indre krets.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.