Gå til sidens hovedinnhold

Powell står på sitt

Selv om bevisene ble plukket fra hverandre av våpeninspektørene, står USAs utenriksminister Colin Powell fortsatt bak sin presentasjon for Sikkerhetsrådet om Iraks masseødeleggelsesvåpen.

I en rapport som ble offentliggjort torsdag konkluderer Carnegie-stiftelsen med at "tjenestemenn i administrasjonen systematisk mistolket trusselen fra Iraks masseødeleggelsesvåpen og dets ballistiske rakettprogram".

Samtidig brukte Bush-administrasjonen trusselen fra Iraks masseødeleggelsesvåpen for å rettferdiggjøre krigen mot Saddam Hussein, skriver NTB-AFP.

I en kommentar til Carnegie-rapporten sier Powell at han fortsatt føler seg sikker på det han presenterte for Sikkerhetsrådet i februar i fjor.

- Jeg er sikker på det jeg presenterte i fjor, og etterretningstjenesten er sikker på det materialet de ga meg.

- Jeg representerte dem. Dette var informasjon de presenterte til Kongressen. Det var informasjon de hadde presentert offentlig og de står bak den. Og denne saken er fortsatt under utvikling, sa Powell torsdag kveld.

Flere av bevisene Powell kom med i sin redegjørelse for sikkerhetsrådet, ble avvist av FNs våpeninspektører. Blant annet viste Powell satellittbilder av lastebiler som han hevdet ble brukt til å desinfisere anlegg for produksjon av kjemiske og biologiske våpen.

– Våpeninspektørene hadde allerede undersøkt lastebilene og slått fast at det dreide seg om brannbiler, har tidligere våpeninspektør Peter Franck sagt om den saken.

Powell pekte igjen på at Saddam Hussein ved flere tidligere anledninger hadde brukt kjemiske våpen, under krigen mot Iran, og mot den kurdiske befolkningen i Irak.

- Det er et faktum, sa Powell.

Ingen "rykende pistol"
Utenriksministeren vedgikk at han ikke hadde sett noen "rykende pistol" som beviser at Irak hadde forbindelser til terrorister, men han insisterte likevel på at det måtte gjøres noe med trusselen Irak utgjorde.

- Jeg har ikke sett en rykende pistol, konkrete bevis for en forbindelse. Men jeg tror muligheten for en slik forbindelse fantes, og at det var klokt å vurdere dem slik vi gjorde på det da, sa Powell, ifølge New York Times.

Hans uttalelser er en klar innrømmelse av at det ikke finnes noe bevis som støtter opp under Bush-administrasjonens påstander om at Saddam Hussein hadde forbindelser til terrornettverket al-Qaeda, skriver avisa.

- Solid grunnlag
Ifølge Powell var det lagt et solid grunnlag av FN-inspektørene og andre tjenestemenn for å hevde at Saddam Husseins regime utgjorde en fare som man måtte bekymre seg over.

- Når det gjelder intensjonen, så var den alltid der, sa Powell torsdag, ifølge CNN.

- Saddam ventet på å se om han kunne knekke verdenssamfunnets vilje, bli kvitt eventuelle framtidige inspeksjoner, for så igjen konsentrere seg om sine intensjoner, som var å ha masseødeleggelsesvåpen, sa Powell.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg