*Nettavisen* Nyheter.

President anklages for folkemord

Sudans president Omar al-Bashir skal stå bak krigsforbrytelser i Darfur.

14.07.08 17:11

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag har siktet Sudans president for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser i Darfur, melder BBC.

Kan tiltales
ICC-aktor Luis Moreno-Ocampo mener president Omar al-Bashir er ansvarlig for grusomheter begått iløpet av de siste fem årene, og har siktet presidenten.

Et dommerpanel ved Menneskerettsdomstolen i Haag må nå bestemme hvorvidt en arrestordre skal utstedes.

Moreno-Ocampo la frem ti tilatelpunkter, tre for folkemord, fem for ugjerninger for menneskeheten og to for folkemord, skriver AP.

Meningsløst
Sudans regjering sier enhver siktelse er meningsløs.

- Vi anser ikke siktelsen mot vår president eller andre statsborgere av Sudan som gyldig, vi anerkjenner ikke noe som kommer fra ICC, sier utenriksministerens talsmann, Ali al-Sadig til Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

Beskylder ICC og Moreno-Ocampo
Sudan har nektet å utlevere de to personene Moreno-Ocamop siktet ifjor: Minister Ahmad Harun og militsleder Ali Kushayb.

Sudan sier Moreno-Ocampo er den kriminelle, og sier at en siktelse kan føre til stopp i fredssamtaler og føre til opptøyer i landet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier mandag at han forventer at Sudan sørger for sikkerheten til alt FN-personell og eiendeler i landet, på tross av uenighetene.

Darfur-krisen
Regjeringen er beskyldt for å bruke den beryktede, arabiske Janjaweed-militsen siden 2003 for å angripe svarte, afrikanske sivile i Darfur.

FN har antydet at rundt 300.000 mennesker er drept i Darfur-konflikten de siste fem årene, mens over to millioner mennesker har flyktet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.