Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

President blir profet i eget land

Foto: (EPA)
Sist oppdatert:
Turkmenistans president Saparmurat Nijazov, kan bli forfremmet fra statssjef til nasjonalprofet.

Styret for Turkmenistans største ungdomsbevegelse, Ungdomsbevegelsen, har innstilt på oppgradering av Nijazovs status. Det er bare rett og rimelig at turkmenerne anerkjenner hans profetiske egenskaper, sier bevegelsens nestleder Dzjennetgul Primammedova.

Han bør hedres med profettittel for sitt «store arbeid i nasjonens tjeneste», mener hun. I et intervju med avisen Nejtralnij Turkmenistan sier hun at Nijazov fortjener all mulig ros for sin 0171ytterst framsynte statspolitikk og uvurderlige rolle i oppfostringen av den unge slekt».

Fattig
Turkmenistan er en tidligere sovjetrepublikk med snaue 5,5 millioner innbyggere, som ligger ved det sørvestlige hjørnet av Kaspihavet og grenser mot Iran, Afghanistan, Usbekistan og Kasakhstan. Landet sliter med omfattende fattigdom og arbeidsløshet.

Saparmurat Nijazov tok over som turkmensk statssjef i 1991, og har senere knust alle tendenser til opposisjon. Samtidig har han bygd opp en personkultus rundt seg selv som kan minne vel voksne landsmenn om dyrkelsen av Stalin, Brezjnev og andre Kreml-fyrster.

I 1999 utropte turkmenerne Nijazov til president på livstid, mens Nijazov utropte seg selv til «Turkmenbasjij» eller Alle Turkmeneres Far. Siden har forgylte statuer og portretter av ham og hans slektninger dukket opp overalt i Turkmenistan.

«Rettledning»
Nijazovs ideologi bygger på en blanding av nasjonalisme, tradisjoner og folketro. Ideologien er nedfelt i en rekke diktsamlinger og bøker til "åndelig rettledning", som ikke overraskende ligger høyt på offisielle turkmenske bestselgerlister.

Vestlige diplomater i hovedstaden Asjkhabad boikottet fjorårets militærparade den 19. februar, som er Nijazovs fødselsdag og derfor også nasjonal høytidsdag. De holdt seg borte i protest mot presidentens diktatoriske oppførsel.

Denne oppførselen ble ikke bedre etter at Nijazov, som i år fyller 64, angivelig ble utsatt for et drapsforsøk i november 2002. Det utløste en bølge av undertrykkelse og hevn fra regimets side, sier flere av diplomatene.

(NTB-AFP)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!