RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

President misliker Irak-grunnlov

Sist oppdatert:
- Jeg har ikke lyst til å være en marionettfigur, sier Iraks president Jalal Talabani og kunngjør at han ikke søker gjenvalg som president.

Torsdag er det for første gang valg til den ordinære nasjonalforsamlingen. Jalal Talibani benytter anledningen til å manøvrere seg i posisjon før en regjering skal settes sammen etter valget, melder Reuters.

- Denne stillingen frister meg ikke, sier Jalal Talabani til den arabiske TV- stasjonen al-Arabiya ifølge Reuters.

- Marionett
Han mener den nye grunnloven gjør presidenten til en marionettskikkelse uten reell makt. Derfor vil han ikke søke gjenvalg når perioden som midlertidig president går ut.

- Jeg vil ikke la meg nominere til presidentvervet med den myndigheten den nye grunnloven gir. Presidenten har ingen innflytelse over hvordan landet blir styrt, hevder han.

Den kurdiske lederen ble fungerende president etter valget på en midlertidig nasjonalforsamling 30. januar i år.

Valg
Utvandrede irakere møtte tirsdag ved valglokaler verden rundt for å gi sin stemme ved valget i Irak.

1,5 millioner stemmeberettigede irakere er bosatt i utlandet, og de avgir sine stemmer i 15 forskjellige land, melder Associated Press.

Eksilirakerne bidrar til å stemme inn representanter til en nasjonalforsamling med 275 plasser, som skal lage landets lover de neste fire årene. Nasjonalforsamlingen vil også velge den første konstitusjonelle regjeringen siden Saddams fall i 2003.

I selve Irak er den offisielle valgdagen 15. desember.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere