NEW YORK (Nettavisen): Paul Manafort (68) troppet mandag morgen opp hos FBIs feltkontor i Washington sammen med sin advokat.

Manafort er tiltalt for tolv lovbrudd.

Tiltalen er tatt ut av spesialetterforsker Robert Mueller, som leder granskingen av Russlands påvirkning av presidentvalget i USA i fjor samt hvilken rolle president Donald Trump og hans team eventuelt spilte her.

Jobbet for Trump

Paul Manafort var valgkampsjef for Trump i en kort periode, fra april til august 2016.

Hans forretningspartner Rick Gates (45) er også inkludert i tiltalen. Gates var også involvert i Trumps valgkamp, som assistent for Manafort, ifølge CNN.

Han har også meldt seg for FBI mandag morgen.

Begge erklærte seg ikke skyldig foran en føderal distriktsdomstol i Washington mandag.

Dommeren ila begge husarrest og satte kausjonen til ti millioner dollar for Manafort og fem millioner dollar for Gates.

Les også: Avis: - Robert Mueller vil ta Paul Manafort for å komme nærmere Donald Trump

Tiltalene er tatt ut etter at Mueller nedsatte en storjury, som etter å ha blitt forelagt anklagene fra Mueller mot Manafort og Gates, har sagt seg enig i at dette er nok til å ta ut tiltale.

Tiltalene inkluderer «sammensvergelse mot USA», «sammensvergelse for å hvitvaske penger», «være uregistrert agent for en fremmed stat», «falske og villedende vitnemål» og sju tilfeller av å la være å rapportere inn utenlandske bankkontoer, melder CNN.

- Har null med Det hvite hus å gjøre

Tiltalene nevner verken president Donald Trump eller Det hvite hus.

- Påstandene i tiltalen fokuserer på deres forretningsaktiviteter, ikke deres aktiviteter som del av valgkampteamet. Dette er seriøse anklager, men de involverer ikke valgkampteamet, sier Trumps advokat Jay Sekolow til CNN.

President Trump kommenterte siktelsene på Twitter litt før klokken 10.30 lokal tid.

«Beklager, men dette var mange år siden, før Paul Manafort var med i Trump-valgkampen. Men hvorfor er ikke skurken Hillary og demokratene i fokus?»

«Dessuten, det er ingen sammensvergelse», tvitret president Trump.

Tiltalen mot Manafort gjelder imidlertid perioden 2006 til ut 2016, så Trumps påstand er ikke korrekt. Les hele siktelsen her.

Ifølge Det hvite hus har ikke Manafort og Trump lenger kontakt.

- De har ikke snakket sammen på flere måneder. Den siste samtalen vi vet om, var så langt tilbake i februar, sier pressesjef Sarah Sanders i Det hvite hus.

På spørsmål om Trump allerede har bestemt seg for å benåde dem dersom de eventuelt blir dømt, svarer Sanders følgende:

- Jeg har ikke diskutert det med presidenten. Jeg tror vi skal la denne prosessen gå sin gang først.

Paul Manafort har tidligere uttalt at han er uskyldig i lovbrudd. Verken han eller hans representanter, eller Gates' representanter, har kommentert tiltalene ennå.

Ukraina-koblinger

Flere av anklagene i tiltalene gjelder arbeid som Manafort og Gates har gjort for den prorussiske tidligere presidenten Viktor Janukovitsj.

Manafort gikk av som valgkampsjef for Trump etter at amerikansk presse avdekket anklager om at Manafort hadde mottatt over tolv millioner dollar i uoppgitte utebetalinger fra Janukovitsj.

Les også: Trumps eldste sønn bekrefter russisk møte

Hans hjem i Virginia ble ransaket i sommer. Da ble en mengde dokumenter beslaglagt.

«Manafort har benyttet sin oversjøiske rikdom til å nyte en ekstravagant livsstil i USA uten å betale skatter på denne inntekten», heter det blant annet i siktelsen mot ham.

Allerede i helgen meldte amerikansk presse at spesialetterforsker Mueller hadde tatt ut tiltale, men hva det gjaldt og hvem som var inkludert, var hemmeligstemplet fram til mandag morgen.

Rick Gates begynte å jobbe for Manaforts lobbyistfirma midt i forrige tiår og håndterte prosjekter i Øst-Europa, inkludert Ukraina. Han var Manaforts assistent mens Manafort var valgkampsjef for Trump og ble værende i Trump-teamet etter at Manafort forsvant.

- Alt ble gjort lovlig og med godkjennelse fra våre advokater. Så vidt jeg vet ble ingenting upassende gjort, sa Gates i et intervju med The New York Times i juni.

Trump-rådgiver erkjenner skyld

Mandag melder CNN også at en av Trumps tidligere politiske rådgivere, George Papadopolous, har erklært seg skyldig i å ha løyet til FBI.

Papadopolous løy til FBI-agenter om «tidspunkter, omfang og type forhold og interaksjon med visse utenlandske aktører som han var klar over at hadde tette forbindelser til høytstående russiske tjenestemenn», ifølge tiltalen.

Papadopolous tilbød seg i en e-post i mars 2016 år arrangere et møte mellom høytstående russiske tjenestemenn og ledelsen i Trump-valgkampen under emnet «Møte med russisk ledelse – inkludert Putin», ifølge en CNN-kilde.