*Nettavisen* Nyheter.

President vil flytte landet sitt

Maldivene står i fare for å bli oversvømmet.

12.11.08 00:02

President Mohamed «Anni» Nasheed, en tidligere politisk fange, ble tirsdag tatt i ed. Han overtar en nasjon med en rekke problemer.

Et av problemene er sannsynligheten for at hele nasjonen vil forsvinne under havoverflaten. Klimaforandringer har ført til økt vannstand.

- Øker med 59 centimeter
Maldivene er en øygruppe bestående av nesten 2000 koralløyer som ligger sør-sørvest for India, hvorav 200 er bebodd, og mange av disse øyene ligger bare 1,5 meter over havet.

FNs klimapanel anslår at vannstanden vil øke minst 59 centimeter ved utgangen av dette århundret, skriver The Guardian. Presidenten sier at selv en liten øken i vannstanden vil kunne oversvømme store deler av øyriket.

Rammet av tsunamien
Maldivene ble hardt rammet av tsunamien i 2004. Minst 82 personer omkom og 26 personer er fortsatt savnet. 69 øyer ble totalt oversvømmet, mens 30 ble delvis oversvømmet.

Landet tjener millioner på turisme hvert eneste år, og nå ønsker presidenten å bruke noe av disse pengene til å kjøpe nye landområder som innbyggerne kan flytte til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

- Vi ønsker ikke å ende opp som klimaflyktninger som må bo i telt i flere tiår om det verste skulle skje, sier Nasheed, ifølge The Guardian.

Australia aktuelt
Regjeringen sier de har luftet ideen for flere land, som har vært mottakelige for tanken.

Landområder i Sri Lanka og India er aktuelle, fordi landene har lik kultur, mattradisjon og klima. Australia har også blitt vurdert på grunn av de store, ubrukte landområdene kontinentet besitter.

Klimaendringene er ikke det eneste problemet den nye presidenten må takle. Landet sliter også med økende arbeidsledighet, korrupsjon og narkotikaproblematikk. En tredjedel av landets unge misbruker narkotika.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.