Gå til sidens hovedinnhold

Presidenten advarer Ebadi

Fire dager etter at Shirin Ebadi ble tildelt Nobels fredspris, advarer Irans president Mohammed Khatami henne og kaller prisen «ikke spesielt viktig».

Iranske Ebadi ble hyllet som en verdig vinner av prisen over hele verden forrige fredag, men fra hennes hjemland Iran var det merkelig stille. Først i dag kom den første reaksjonen fra reformpresidenten Mohammed Khatami. Og den var ikke spesielt varm.

Khatami ba prisvinneren være varsom og passe på at hun ivaretar iranske interesser. Presidenten var svært irritert da han ble spurt om hva han synes om tildelingen tirsdag, skriver AFP.

- Må jeg alltid si noe om alt? spurte han, før han la til:

- Nobels fredspris er ikke spesielt viktig. De som teller er de vitenskaplige og litterære prisene.

Til Iran tirsdag
Uttalelsen kom samme dag som Ebadi er ventet tilbake til Iran, etter et opphold i Paris. Khatami sa også at han gledet seg over at en landsmann har oppnådd slik suksess, men sendte også en advarsel til Ebadi.

- Jeg håper at Ebadi, som kommer fra en religiøs familie og har uttrykt sin kjærlighet til Islam, kommer til å ta hensyn til Irans interesser og ikke vil la noen utnytte hennes suksess, sa Khatami.

Den politiske situasjonen i Iran er svært splittet. Khatamis reformregjering presses hardt av svært konservative religiøse ledere, som ofte er blitt hardt kritisert av Ebadi. Det har derfor trolig vært vanskelig for Khatami å glede seg over tildelingen offentlig.

Konspirasjon
De mest konservative kreftene i Iran har vært kjapt ute med å beskrive tildelingen av fredsprisen til Ebadi som en slags konspirasjon – et FN-støttet press fra verdenssamfunnet mot Iran.

Ebadi var også snar med å kritisere myndighetene i sitt hjemland etter tildelingen. Shirin Ebadi viste seg uten slør, og hun omfavnet iranske opposisjonelle. I tillegg var hun raskt ute med å forlange at alle de politiske fangene i hjemlandet må løslates.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger