*Nettavisen* Nyheter.

Presidenten for CONCACAF avsatt

President Jeff Webb (til venstre) i fotballforbundet for Nord-Amerika, Mellom-Amerika og Karibia, er avsatt som følge av korrupsjonsgranskingen som FBI har innledet. Foto: Carlos Jasso (Reuters/NTB Scanpix)

Presidenten i det nord-, mellomamerikanske og karibiske fotballforbundet CONCACAF, Jeff Webb, ble torsdag avsatt og generalsekretæren suspendert i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen av FIFA.

29.05.15 05:43

Presidenten i det nord-, mellomamerikanske og karibiske fotballforbundet CONCACAF, Jeff Webb, ble torsdag avsatt og generalsekretæren suspendert i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen av FIFA.

Webb er en av 14 som FBI tok ut siktelse mot, og ifølge CONCACAF stemmer beskrivelsen i FBIs siktelse med generalsekretær Enrique Sanz, som er colombiansk statsborger.

Sanz og Webb skal ha vært involvert i forhandlinger for å skaffe seg rettighetene til medier og markedsføring for kvalifiseringskampene foran fotball-VM i 2018 og 2022 i Nord- og Mellom-Amerika og Karibia. Ifølge siktelsen betalte de bestikkelser for minst 3 millioner dollar for rettighetene.

Søramerikanske reaksjoner

Også i Sør-Amerika har pågripelsene i Sveits og FBIs siktelser utløst reaksjoner. I Argentina har en dommer utstedt arrestordre på tre argentinske forretningsmenn som er blant de 14 siktede.

Det er imidlertid ikke klart om Alejandro Burzaco, Hugo Jinkis eller hans sønn Mariano Jinkis befinner seg i Argentina.

Ifølge FBIs siktelse skaffet de tre seg lukrative kontrakter for medierettigheter fra regionale fotballføderasjoner ved hjelp av bestikkelser til en verdi av 110 millioner dollar.

Firmaet til de tre, Datisa, hadde skrevet kontrakt om kringkastingsrettighetene til fotballturneringene Copa América i 2015, 2019 og 2023. De har også kontrakt for rettighetene til CONCACAF-turneringen Copa América Centenario.

Brasiliansk gransking

I Brasil opplyser politiet at de har innledet etterforskning av anklagene om korrupsjon i fotballen, og den tidligere fotballstjernen Romario som nå er senator, tok initiativ til en formell gransking av anklagene om at det er betalt bestikkelser til det brasilianske fotballforbundet for lukrative kontrakter.

De tre argentinerne er blant ni fotballtopper og fem forretningsmenn som FBI har siktet for korrupsjon. Sveitsisk politi pågrep sju av dem i Zürich onsdag.

Av de øvrige sju meldte Jack Warner seg selv for politiet i hjemlandet Trinidad og Tobago, mens Aaron Davidson, som er direktør i den amerikanske filialen av det brasilianske sportsmarketingfirmaet Traffic ble arrestert i Miami.

Flere på frifot

USA forsøker å få de sju som ble pågrepet i Sveits utlevert, men det kan ta tid siden alle har motsatt seg utlevering.

Blant de 14 siktede som ennå ikke er arrestert, er den brasilianske statsborgeren Jose Margulies, som er direktør i to firmaer som er involvert i TV-dekning av fotballkamper. Han har sagt til en brasiliansk radiokanal at han er på ferie i Tyskland og ikke har hørt noe fra amerikansk politi.

I Paraguay vurderer myndighetene siktelsen og begjæringen om utlevering av 86 år gamle Nicolas Leoz, tidligere president i det søramerikanske fotballforbundet CONMEBOL. Han var onsdag under behandling for høyt blodtrykk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.