Presidenten i Bolivia har gått av

En måned med blodig opptøyer tvang til slutt Bolivias President Gonzalo Sanchez de Lozada til å gå av i natt. Visepresident Carlos Mesa tar over.

18.10.03 12:07

Presidenten meldte sin avgang et brev til den bolivianske kongressen natt til lørdag norsk tid, sier en sentral regjeringskilde ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Foto: Rodrigo Abd)

Visepresident Carlos Mesa tar over som president. Kongressen har bestemt at Mesa skal sitte ut Sanchez de Lozadas valgperiode ut 2007, men den nye presidenten kunngjorte umiddelbart etter edsavleggelsen at det vil skrives ut nyvalg.

Over 70 døde
Presidentens avgang kommer etter en måned med store opptøyer blant Bolivias indianske majoritet. Mer enn 70 mennesker har dødd i opptø yene.

Titusenvis av mennesker har demonstrert i hovedstaden La Paz mot Sanchez de Lozada's pro-amerikanske, markedsliberalistiske økonomipolitikk. Det entydige kravet har vært presidentens avgang.

Folkeavstemning
Like etter maktovertakelsen fredag tok Mesa til orde for at det skal holdes en folkeavstemning om eksport av naturgass fra Bolivia til Mexico og USA gjennom Chile. Dette spørsmålet var hovedårsaken til at protestaksjonene tiltok dramatisk i styrke for noen uker siden.

Carlos Mesa er en respektert journalist og historiker, men har lite politisk erfaring. Nå står den nye presidenten foran store utfordringer i et land som har vært gjennom sin største krise etter 20 år med demokrati.

Den avgåtte presidenten Sanchez Losada skal ifølge lokale TV-stasjoner ha forlatt Bolivia etter sin avgang.

USA-ros
Utenriksdepartementet i USA roser den avgåtte bolivianske presidenten Gonzalo Sanchez de Lozada, men har forståelse for at han ble nødt til å gi fra seg makten.

– Den siste ukens hendelser understreker nødvendigheten av at alle bolivianere jobber sammen for å styrke demokratiske institusjoner, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.