*Nettavisen* Nyheter.

Presidenten rømmer landet

Den kirgisiske presidenten har forlatt landet og demonstranter har kontroll over regjeringens hovedkvarter. Se de dramatiske bildene!

24.03.05 21:55

Kirgisistan har vært preget at uro etter beskyldningene om at parlamentsvalget 13. mars var fikset. Det har skapt massive demonstrasjoner i hele landet.

Protestene kulminerte skjærtorsdag, da rundt 1000 demonstranter stormet regjeringsbygningen i hovedstaden Bisjkek.

President Askar Akaijev og hans familie ble torsdag ettermiddag fløyet i helikopter til Russland, melder Interfax ifølge AP. ITAR-Tass melder at Akaijev har gått av.

Det russiske nyhetsbyrået siterer anonyme kirgisiske kilder. Tidligere ble det opplyst at presidenten hadde dratt til Kasakhstan, men dette er nå tilbakevist.

Den amerikanske forsvarsministeren, Donald Rumsfeld, kunne ikke bekrefte at presidenten har forlatt landet, da han kommenterte påstandene torsdag ettermiddag.

- Statsministeren går av
En talsmann for den kirgisiske opposisjonenslederen Kurmanbek Bakijev sa torsdag at statsminister Nikolai Tanayev hadde levert sin avskjedssøknad.

-Presidenten har dratt i ukjent retning, statsministeren har levert sin avskjedssøknad. Derfor har Bakijev tatt ansvar for hva som skjer i republikken, sa Sergei Benisovich til Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

Landets høyesterett har også torsdag kjent det kontroversielle parlamentsvalget i landet ugyldig. Rettens formann, Kurmanbek Osmonov, forteller ifølge AP at domstolen ser på det forrige parlamentet som landets legitime lovgivende myndighet.

Lover nyvalg
Opposisjonslederen Kurmanbek Bakijev lovte torsdag nyvalg i landet.

- Vi vil etablerer orden. Vi vil ikke tillate plyndring. Vi vil holde våre egne valg, erklærte tidligere statsminister Kurmanbek Bakijev ifølge Reuters.

Bakijev har stått frem som en av nøkkelfigurene i protestene mot president Askar Akajevs styre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Parlamentet samles
Parlamentet som styrte før valget vil komme sammen torsdag kveld. Det opplyste et parlamentsmedlem til den statlige fjernsynskanalen ifølge AP.

Det gamle parlamentet vil diskutere hvilke tiltak som må til for å dempe den politiske krisen i landet.

Politikerne skal også se på mulige datoer for nye valg.

Opposisjonsleder løslatt
Torsdag ble også den fengslede opposisjonslederen Felix Kulov løslatt, opplyser opposisjonskilder til nyhetsbyrået Interfax.

Den tidligere visepresidenten ble fengslet i 2000 etter anklager om underslag.

Løslatelsen av Kulov kan være et nøkkelelement i samlingen av den kirgisiske opinionen, skriver AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag