Presidenten truer med å gå

Foto: Lee Jin-Man (AP/Scanpix)

Sør-Koreas president Roh Moo-hyun ber om folkets fornyede tillit i en folkeavstemning i desember, og vil gå av dersom avstemningen går i hans disfavør.

I en tale til nasjonalforsamlingen mandag sa Roh at han trenger et nytt mandat fra velgerne, og at det må holdes en folkeavstemning rundt 15. desember, melder NTB-Reuters.

Beskyldninger
President Roh Moo-hyun har den siste tiden måttet forsvare seg mot beskyldninger om ulovlig økonomisk støtte til politisk virksomhet. Roh sier han ikke kan gjøre jobben sin under de rådende omstendighetene, og vil gå inn for at det blir omvalg til presidentembetet i april dersom han går av.

I tillegg til anklager om økonomisk snusk, har også flere politisk betente saker gjort den politiske hverdagen vanskelig for Roh. Forholdet til naboen Nord-Korea er svært anspent, Sør-Korea sliter med økonomiske problemer, og USAs forespørsel om sørkoreanske styrker til Irak har skapt stor splittelse innad i landet.

Grunnlovsstridig?
57 år gamle Roh ble valgt til president for en femårsperiode i desember i fjor. Fredag sjokkerte han Sør-Korea da han første gang gikk ut med at han ville teste sitt mandat med en folkeavstemning etter bare åtte måneder i embetet.

Det er ikke avklart om Rohs tidsfrister kan overholdes, og fra juridisk eksperthold blir det stilt spørsmål ved om hans planer er forenlig med landets grunnlov.

Toppmøte
Både aviskommentarer og politiske analytikere mener at Roh splitter Sør-Korea med sin beslutning, men meningsmålingene viser entydig at presidenten vil vinne en avstemning om sin egen popularitet.

Roh skal etter planen møte USAs president George W. Bush neste uke på toppmøtet i Bangkok mellom lederne fra asiatiske land og landene i stillehavsregionen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag