*Nettavisen* Nyheter.

Presidentenes ville historikk

Foto: Scanpix/AP

Den minste presidenten veide 45 kilo og det tok over hundre år før en amerikansk president dro utenlands.

13.04.07 10:21

Det har vært 43 presidenter i USA, og historiene om dem er til tider svært fascinerende. Vi har plukket ut litt trivia om de amerikanske presidentene.

Lavest og høyest
Den laveste presidenten var James Madison. Han var 163 centimeter og veide kun 45 kilo. Den lengste presidenten i USA var Abraham Lincoln, han var 193 centimeter.

William Howard Taft er den tyngste presidenten noensinne i USA og nådde 136 kilo mens han var øverste sjef. En gang satte han seg fast i badekaret i Det hvite hus. Etter episoden bestilte han et badekar som var så stort at fire voksne menn kunne bade i det.

Den første USA-fødte presidenten var Martin van Buren (de foregående var født i landet før det ble USA).

Ingen presidenter før Teddy Roosevelt i 1906 dro utenlands mens de var president. Den første presidenten i USA, George Washington, hadde kun vært utenfor USA en gang før han ble president. Clinton er den presidenten som har dratt mest utenlands mens han var president: 133 ganger.

Far og sønn
George W. Bush ble den fjerde presidenten som vant et presidentvalg uten å få flest stemmer (Al Gore fikk flere). Siden valgene er indirekte ved at statene har såkalt electoral-votes, kan man vinne valget selv om man ikke får flest stemmer. De tre andre er John Quincy Adams, Rutherford B. Hayes og Benjamin Harrison.

Bush er den andre sønnen til en president som er blitt president. Den første var John Quincy Adams som ble president etter sin far, John Adams.

I presidentvalget i 1800 mellom Thomas Jefferson og Aaron Burr ble det helt likt. Vinneren ble avgjort av representantenes hus. Jefferson ble president.

Den første presidenten som døde mens hans var president, var William Henry Harrison. Han døde en måned etter at han tok over. Mange mener det skyldes at han holdt det som til nå er den lengste åpningstalen for en president (nærmere to timer) i skikkelig ruskevær og fikk lungebetennelse.

Lincoln var den første presidenten som ble drept, senere ble James A. Garfield, William McKinley og John F. Kennedy også skutt.

Ble aldri valgt
Gerald Ford ble aldri valgt da han tok over etter Nixon. Nixon gikk av etter Watergate-skandalen, mens han visepresident tidligere også hadde gått av. Ford tapte gjenvalget.

Franklin Delano Roosevelt ble valgt til president fire ganger i USA.

To presidenter har kjøpt store landområder. Den første var Thomas Jefferson som kjøpte store deler av det som i dag er USA av Napoleon i 1803. Andrew Johnson kjøpte Alaska av Russland i 1867.

Etter at meningsmålingsinstituttene begynte å måle en presidents popularitet fortløpende (på 60-tallet) har det blitt satt nye rekorder fortløpende - men en president har både rekorden for mest og minst populær: George W. Bush.

Video: Se Bush synge

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.