RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ABORTMOTSTANDER: Jeb Bush er tilhenger av å bruke skam som våpen.
ABORTMOTSTANDER: Jeb Bush er tilhenger av å bruke skam som våpen. Foto: Jim Young (Reuters)

Presidentkandidat Jeb Bush: - Du må fortelle hele verden hvem du har hatt sex med

En av presidentkandidatene i USA sørget for at dette kravet ble en vedtatt lov, stilt til kvinner som ville adoptere bort barn.

NEW YORK (Nettavisen): Det høres ut som en dårlig vits, men var virkelighet i Florida tidlig på 2000-tallet. Kvinner som ville adoptere bort barn, måtte publisere sin seksuelle historikk i avisen.

Det sørget presidentkandidat Jeb Bush for, da han som guvernør i Florida valgte ikke å legge ned veto mot et lovforslag som inkluderte dette kravet. Hans manglende veto førte til at loven ble innført i den amerikanske delstaten i 2001.

Loven forlangte at en kvinne som ville adoptere bort barnet sitt, men ikke visste hvem faren var, måtte sette inn en annonse i lokalavisen med sitt eget navn og en beskrivelse av seg selv, samt navn og beskrivelse av alle mulige fedre og steder hvor barnet kunne ha blitt unnfanget.

Denne loven gjaldt også for kvinner som hadde blitt gravide som følge av voldtekt.

Jeb Bush skrev allerede i 1995, i sin bok «Profiles in Character», at samfunnet har behov for å bruke skam som virkemiddel mer aktivt.

«En av grunnene til at flere unge kvinner føder barn utenfor ekteskapet, og flere unge menn går vekk fra sine faderlige forpliktelser, er at det ikke lenger er et stigma knyttet til slik oppførsel, ingen grunn til å føle skam. Mange av disse unge kvinnene og unge mennene ser seg rundt og ser venner med samme uansvarlige oppførsel. Foreldre og naboer er blitt ineffektive når det gjelder å gjøre narr av slik oppførsel. Det var en gang da naboer og lokalsamfunn så ned på fødsler utenfor ekteskap og da offentlig fordømmelse var nok til at man var forsiktig», skriver Jeb Bush i boka.

Den republikanske politikeren har alltid fremstått som mer opptatt av ufødte barn enn kvinner. I 2003 ba han retten om å oppnevne en verge for fosteret til en mentalt utviklingshemmet kvinne som hadde blitt gravid etter en voldtekt, slik at voldtektsofferet ikke kunne ta abort.

Den 22 år gamle kvinnen var da gravid i femte måned.

Abort har vært et sentralt tema i den amerikanske valgkampen så langt, på republikansk side. Der er de fleste presidentkandidatene «pro-life», som de kaller seg (de fleste er også «pro-guns», merkelig nok), og av den oppfatning at all form for abort bør forbys.

Noen mener at abort skal tillates dersom graviditeten har kommet som en følge av voldtekt, eller dersom leger konstaterer at morens liv er i fare hvis fødselen gjennomføres.

Les mer om kandidatens uttalelser om abort her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere