*Nettavisen* Nyheter.

Presidentkandidat ville isolere aidssyke

Foto: AP/Scanpix

Republikaneren Mike Huckabee mente Hollywood-kjendiser burde betale for aidsforskningen, og ikke staten.

09.12.07 01:45

Den konservative baptistpastoren og presidentkandidaten Mike Huckabee har vokst kraftig på meningsmålingene i det siste, men nå har Associated Press (AP) hentet frem gamle uttalelser som kan skade ham.

Da Huckabee stilte som kandidat til Senatet i 1992, sendte AP ham 229 spørsmål. Flere av disse var spørsmål om aids, og svarene Huckabee kom med er mildt sagt oppsiktsvekkende.

- Hvis de føderale myndighetene virkelig vil gjøre noe med aidsviruset, så må vi isolere de som bærer denne pesten, skrev presidentkandidaten i 1992.

LES OGSÅ: Er USAs neste president en pastor?

Huckabee mente det var høyst kritikkverdig at de amerikanske myndighetene ikke satte aidssyke i karantene, og at de syke burde bli behandlet på samme måte som folk med tuberkulose og andre smittsomme sykdommer.

- Det er vanskelig å forstå myndighetenes aids-politikk. Dette er første gang i sivilisasjonens historie at bærere av en genuin pest ikke har blitt isolert fra den allmenne befolkningen, og at denne dødelige sykdommen, som det finnes ingen kur mot, blir behandlet som et borgerrettsspørsmål istedenfor helsekrisen som den representerer, sa den tidligere Arkansas-guvernøren.

- Ikke som tuberkulose
Lørdag sendte Huckabees organisasjon ut en kommentar til de 15 år gamle uttalelsene. Republikaneren sier uttalelsene kom på et tidspunkt da befolkningen fremdeles ikke visste alt om hiv og aids.

- Vi vet nå at viruset som forårsaker aids spres annerledes, med lavere kontaktnivå enn med tuberkulose. Men for nesten 20 år siden var jeg bekymret for den uvisse risikoen mot befolkningen. Hvis vi gjorde det feil, så ville mange mennesker dø unødvendig. Jeg prioriterte trygghet først, og politisk korrekthet sist, sier Huckabee i en ny uttalelse.

Men da Huckabee skrev uttalelsene i 1992, var det allment kjent at aids ikke ble spredt med tilfeldig kontakt. Det var på den tiden en økt bevissthet rundt sykdommen, blant annet på grunn av den tidligere basketballstjernen Magic Johnson som nylig hadde gått ut offentlig og fortalt at han var Hiv-positiv.

Hollywood
Lørdag sier Huckabee at hvis han blir valgt til president til neste år, så vil han gjøre alt som kreves for å realisere håpet om en vaksine og kur mot hiv og aids. I 1992 derimot mente han at den amerikanske staten brukte for mye penger på aidsforskning sammenlignet med kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer.

- Sett i lys av de ekstraordinære bevillingene som allerede er gitt til aidsforskning, virker det ikke som at flere føderale bevillinger kan rettferdiggjøres. Et alternativ kan være å be millionærkjendiser som Elizabeth Taylor, Madonna og andre som ber om mer midler til forskningen, om selv å gi av sine egne penger, skrev Huckabee i 1992.

Konservativ
Huckabee var lenge en fullstendig outsider i det amerikanske presidentracet. Blant de republikanske presidentkandidatene hadde han kun tre prosent oppslutning i juli i år. I en ny måling utført av AP er han oppe på 18 prosent, kun slått av favoritten Rudy Giuliani.

Baptistpastoren er kjent som en konservativ kandidat. Han er motstander av abort, våpenregulering, homofilt ekteskap og registrert partnerskap. Han er tilhenger av dødsstraff og krigen i Irak, men ikke alle hans synspunkter blir regnet som konservative nok. Den tidligere guvernøren møter økende kritikk for sitt syn på immigrasjon fordi han vil tilby ulovlige innvandrere muligheten til å få amerikansk statsborgerskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.