Amnesty International sier torsdag at de har samlet inn beviser som antyder at opptil seks personer ble likvidert i flere landsbyer sør for Mosul fordi de var mistenkt for å ha forbindelser til IS.

– Menn i uniformer fra det føderale politiet har utført flere ulovlige drap, ved at de har pågrepet og senere kaldblodig likvidert innbyggere i landsbyene. I noen tilfeller ble beboerne torturert før de ble skutt, sier Lynn Maalouf, som er visedirektør ved Amnestys kontor i Beirut.

LES også: Da bombene falt, sang jentene og skjøt tilbake

– Det er avgjørende at myndighetene i Irak umiddelbart får gjennomført en upartisk og uavhengig gransking av disse bruddene på folkeretten, og at de som står bak stilles til ansvar. Uten effektive tiltak for på hindre og straffe alvorlige brudd, risikerer vi at slike krigsforbrytelser gjentar seg i andre landsbyer og byer under offensiven mot Mosul, sier hun.

Operasjonen for å gjenerobre den nordirakiske byen startet i midten av oktober. Den amerikanskledede koalisjonen bidrar med luftstøtte, mens irakiske og kurdiske styrker og flere militsgrupper deltar på bakken. Ekstremistgruppen IS har kontrollert Mosul siden de erobret byen i 2014.

LES også: Kilde: IS har drept 284 sivile i Mosul
OG her: Irakiske styrker nærmer seg Mosul fra øst

Under video fra Mosul-offensiven i midten av oktober:

HTML EMBED
embedNAvideo("vPBkxnGXfd_g5Gk-o85diA", false)