RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Presser Japans regjering

Tusenvis av japanere demonstrerte langfredag mot Japans engasjement i Irak i forbindelse med de tre japanske gislene irakiske opprørere truer med å drepe.
Tusenvis av japanere demonstrerte langfredag mot Japans engasjement i Irak i forbindelse med de tre japanske gislene irakiske opprørere truer med å drepe.
Sist oppdatert:
Familiene til de tre japanerne som er tatt som gisler i Irak, trygler regjeringen om å hente hjem styrkene før kidnapperne gjør alvor av å brenne gislene levende.

Men Japans statsminister Junichiro Koizumi gjentok at han ikke har noen planer om å trekke tilbake de 550 japanske soldatene til tross for truslene om at gislene blir drept.

- Vi må ikke gi etter for slike avskyelige trusler fra terrorister, sa Koizumi torsdag. Regjeringen ble innkalt til krisemøte fredag for å analysere situasjonen.

Sju pårørende av de tre gislene fløy til Tokyo og hadde et timelangt møte med utenriksminister Yoriko Kawaguchi. Han forsikret dem om at regjeringen vil gjøre alt den kan for å redde dem, men han kunne ikke gi dem et positivt svar på bønnen om at styrkene trekkes tilbake.

- Jeg krever at soldatene hentes hjem fort slik at min sønn og de andre kommer trygt hjem til oss, sa Naoko Imai før møtet med utenriksministeren.

Foruten de tre japanerne ble sju sørkoreanere, to palestinere med israelske identitetskort og en canadier bortført torsdag. Koreanerne ble siden løslatt.

Hard prøve
Gisselaksjonen i Irak ligger an til å bli den hardeste testen Koizumi har gått gjennom i sin tid som statsminister. Noen eksperter sier at den i verste fall kan ende med at regjeringen faller dersom den ikke håndteres på en klok måte.

Tusener av krigsmotstandere samlet seg fredag i en park i Tokyo med regnbueflaggene til fredsbevegelsen og bannere med påskrifter som appellerer til regjeringen om "ikke å myrde de tre bortførte".

Japanerne, som i utgangspunktet var skeptiske til at Japan sendte styrker for å delta i okkupasjonen av Irak, tok imot nyheten om bortføringen med skrekk.

Selv om TV unnlot å sende de grusomste sekvensene av videoen som kidnapperne laget av de tre japanerne, der de med bind for øynene trues med kniver og skytevåpen, var det seerne fikk se, mer enn nok.

Den tidligere ukjente irakiske gruppa truer med å brenne de tre sivile gislene levende om ikke Japan trekker sine styrker ut innen tre dager.

De tre japanerne er den 18 år gamle frivillige Noriaki Imai, den 34 år gamle kvinnelige menneskerettsaktivisten Nahoko Takato og den 32 år gamle kameramannen Soichiro Koriyama.

Omstridt oppdrag
De 550 soldatene Japan har sendt etter forespørsel fra USA, er på humanitært oppdrag og skal ikke delta i kamphandlinger.

Oppdraget i Irak er det første utenlandske oppdraget for japanske militære siden annen verdenskrig, og markerer et stort skritt bort fra et utelukkende forsvarsorientert militære.

Japanerne selv er delt nærmest på midten når det gjelder deltakelsen i okkupasjonen.

Motstanderne av oppdraget sier at det krenker grunnloven og at det er et resultat av amerikansk press, mens tilhengere mener det er på tide at Japan påtar seg et større ansvar for internasjonal sikkerhet.

Rundt 100 demonstranter, med buddhistiske munker i første rekke, samlet seg foran nasjonalforsamlingen fredag for å kreve at styrkene hjemkalles.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere