Prest tiltalt for 2000 drap

En rwandisk prest som er tiltalt for å ha deltatt i drapene på over 2.000 tutsier i 1994, nektet å være til stede da rettssaken mot ham åpnet mandag.

Det er første gang at en katolsk prest er tiltalt ved Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for Rwanda (ICTR), som har sete i byen Arusha i Tanzania. I 2003 ble imidlertid en adventist-pastor og sønnen hans dømt til ti års fengsel for å ha støttet og deltatt i folkemordet.

Presten Athanase Seromba (41) er tiltalt for å ha planlagt og holdt oppsyn med massakren på over 2.000 tutsier som hadde gjemt seg i en kirke for å unnslippe ytterliggående hutuer. Han anklages også for å ha gitt ordre om å rive kirken med bulldosere mens tutsiene fortsatt befant seg inne i den.

Nesten én million mennesker ble massakrert i løpet av blodbadet som varte i cirka tre måneder.

I protest mot at det bare er hutuer som er tiltalt i kjølvannet av folkemordet, nektet Seromba å møte for FN-domstolen mandag. Han og flere andre tiltalte mener at tutsier som nå er medlemmer av regjeringen i Rwanda, også har gjort seg skyldige i krigsforbrytelser.

Da tutsiene overtok makten i juli 1994, rømte Seromba fra hjemlandet og endte til slutt opp i Italia hvor han fikk stilling som landsbyprest i Toscana. For to år siden meldte han seg imidlertid frivillig for ICTR, og han har siden sittet fengslet.

Seromba har erklært seg ikke skyldig, og advokatene kommer til å hevde at han ikke hadde mulighet til å gripe inn selv om han var til stede da drapene fant sted.

Domstoler i Rwanda har tidligere dømt flere prester for deltakelse i folkemordet. To nonner har også blitt funnet skyldige i medvirkning til folkemord i en belgisk domstol. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.