*Nettavisen* Nyheter.

Prest tiltalt for rasedrap

Foto: (AP/Scanpix)

Den tidligere Ku Klux Klan-lederen Edgar Ray Killen (80) er tiltalt for drap på tre borgerrettighetsaktivister i 1964.

13.06.05 21:27

Mandag begynte rettssaken mot Edgar Ray Killen (80), som står tiltalt for drapet på tre borgerrettighetsforkjempere i 1964. Killen var predikant og leder i Ku Klux Klan, da han i 1964 angivelig ledet lynsjingen av James Chaney, Andrew Goodman and Michael Schwerner.

Drapene på de tre er filmatisert i filmen «Mississippi i flammer».

Killen var tiltalt for drapene også på 60-tallet, men selv om 11 av 12 i juryen den gang stemte for å dømme ham, var ikke det nok. Juryen må være enstemming.

Det ene jurymedlemmet som stemte mot å dømme Killen har senere uttalt at han aldri ville dømme en prest.

Et oppgjør
Mandag startet juryutvelgelsen i saken, som mange ser på som et siste nødvendig oppgjør sydstatene i USA må ta for å legge bak seg den rasistiske terroren som rådet for noen tiår siden.

Så snart juryen er valgt kan åpningsforedragene begynne onsdag eller torsdag, men utvelgelsen er svært vanskelig, mener Killens forsvarer James McIntyre.

- Alle i verden kjenner til denne saken gjennom medier, bøker og folkesnakk. Det finnes ingen steder på jorden der folk ikke har hørt om denne saken, sier McIntyre til CNN. Han har tro på en ny frifinnelse.

- Jeg tror juryen vil frifinne ham.

Rystet USA
Drapet i 1964 rystet USA. Chaney var en svart mann fra Mississippi, mens Schwerner og Goodman var hvite fra New York. De satt sammen i en bil da de ble stanset av medlemmer fra Ku Klux Klan, som banket dem opp og skjøt dem. Likene ble funnet 44 dager senere, nedgravd i leire.

Rettssaken mot Killen vil bli sendt direkte på TV i USA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.