*Nettavisen* Nyheter.

Prester voldtok hundrevis av barn i flere tiår – kirken skjulte det

KIRKEN omtaler seg som «Et samfunn for katolske menn» på sin nettside. I realiteten var det et samfunn for sexovergripere. Foto: (http://www.saintjohnsabbey.org/)

«Et samfunn for katolske menn» viste seg å være et samfunn for sexovergripere.

26.11.15 09:42

NEW YORK (Nettavisen): Personalfiler som denne uka er blitt offentliggjort i Minnesota, avslører at katolske prester ved benediktinerordenen St. John’s Abbey i Collegeville i flere tiår har forgrepet seg seksuelt på barn i et omfang som ser skremmende organisert ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Avsløringen kommer i forbindelse med en rettssak hvor et tidligere offer fikk dommerens medhold i at kirken måtte frigi sine personalfiler.

Hele fem prester er involvert, skriver MinneapolisStar-Tribune.

Én prest skal ha utført mer enn 200 seksuelle handlinger, mens en annen noterte ned navnene på flere dusin gutter som han tok med seg til en hytte og i noen tilfeller hadde sex med.

En tredje prest fikk 30.000 dollar, drøyt 250.000 kroner, fra St. John’s Abbey som støtte da han forlot kirken, tilsynelatende for å unngå at det skulle komme ut at han forgrep seg på barn.

Presten med over 200 seksuelle handlinger på CV-en, Finian McDonald, fortalte i 2012 en psykolog at han hadde hatt seks med ofre ned i 13-14-årsalderen i Thailand og at han forgrep seg på 18 personer mens han jobbet på skolen som er tilknyttet St. John’s.

Kirken mener selv at den har gjort en rimelig god jobb med å «håndtere problemene».

- Det er dokumenter i hver fil som kan bli sitert og rammet inn i en overdreven kontekst, men den store majoriteten av dokumentene i disse filene anerkjenner de svært virkelige feilene til noen av munkene, samtidig som de viser hver av de beskyldte munkene som feilbarlige, empatiske personer, sier kirkens talsmann Aelred Senna ifølge Star-Tribune.

- Så mange overgripere ble gitt tilgang til så mange barn i så mange år. Det er dusinvis, kanskje hundrevis, av overlevende som ennå ikke er kjent, sier advokat Jeff Anderson, som representerer saksøkeren, Troy Bramlage.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.