*Nettavisen* Nyheter.

Prins Charles besøkte Irak

Foto: (Reuters)

Storbritannias prins Charles besøkte søndag britiske soldater og irakere i den sørirakiske byen Basra.

Det overraskende besøket ble holdt hemmelig til prinsen hadde forlatt byen, av hensyn til sikkerheten.

Traff klanleder
I løpet av det seks timer lange oppholdet traff han blant annet guvernøren i Basra, en viktig irakisk klanleder, sjiamuslimske geistlige og lokale irakiske kvinner.

- Jeg sa til prinsen at vi ønsker å forsikre oss om at kvinner får rettigheter i Irak, og jeg ba om hans støtte, sa Gheida Adbul-Razzaq, en av kvinnene som fikk møte den britiske tronarvingen.

En av de britiske offiserene la vekt på at Charles’ besøk vil bidra til å heve moralen blant soldatene som er stasjonert i området rundt Basra.

Irak var underlagt Storbritannia fram til 1932, og det har vært langt fra vanlig med besøk fra britiske kongelige etter uavhengigheten.

Videre til Iran
Etter å ha forlatt det okkuperte Sør-Irak, reiste prinsen til Iran, hvor han besøkte den jordskjelvrammede byen Bam. Bakgrunnen for turen til Bam er Charles’ posisjon som beskytter av det britiske Røde Kors, ifølge britiske diplomater.

43.000 mennesker mistet livet i det voldsomme jordskjelvet i den iranske byen i desember.

Forrige gang medlemmer av den britiske kongefamilien besøkte Iran var i 1971, da prins Philip og prinsesse Anne deltok i feiringen av 2.500-årsjubileet til det persiske riket.

(NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.