Britenes prins Philip, som fyller 96 år i juni, trekker seg fra offisielle oppdrag, melder den britiske kongefamilien.

Les også: Kalte inn hoffansatte til hastemøte på Buckingham Palace

- Hans kongelige høyhet, hertugen av Edinburgh, har bestemt seg for at han ikke lenger vil utføre sine offentlige oppgaver fra høsten av. Hertugen har dronningens fulle støtte i sin avgjørelse, heter det i en melding fra Buckingham Palace torsdag.

Det heter videre at prins Philip vil utføre planlagte oppgaver nå og fram til agust, både alene og sammen med dronningen. Han kommer imidlertid ikke til å ta på seg nye oppdrag, selv om han kan komme til å delta i noen offentlige opptredener fra tid til annen.

Prins Philip er høy beskytter, president eller medlem i over 780 organisasjoner. Dette vil han fortsette med selv om han ikke lenger vil ha en aktiv rolle, heter det i pressemeldingen.

Les også: The Sun meldte at prins Phillip var død

- Kommer litt uventet

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland kommenterer prinsens avgjørelse slik:

- Dette kommer nok litt uventet på alle som så prinsgemalen ute «på jobb» onsdag. Jeg så ham selv på BBC - og han så faktisk bedre og mer velopplagt ut enn på lenge - smilende og blid. Men kanskje var det fordi han hadde bestemt seg - og bar på «hemmeligheten».

Totland underslår ikke det faktum at prins Philip snart fyller 96 år og har hatt sine helseplager og sykehusopphold de siste årene.

Han har gjort en fabelaktig jobb som sin hustrus støtte i alle år - og jeg unner ham virkelig å kunne nyte sitt otium. Dronning Elizabeth vil nok savne ham ved sin side «ute på jobb», men hun håper nok at hun nå kanskje får beholde ham lenger, sier Totland i et epost-svar til Nettavisen.

Her er pressemeldingen fra den britiske kongefamilien:

Hastemøte førte til spekulasjoner

Torsdag morgen florerte det med spekulasjoner på sosiale medier om hva som kunne være bakgrunnen for hasteinnkallelsen fra Buckingham Palace. Alle hoffansatte - også ansatte helt oppe i Balmoral i Skottland - ble kalt inn til allmøte.

Både dronning Elizabeth og prins Philip har hatt helseproblemer i løpet av de siste månedene, noe som satte fart i spekulasjonene på forhånd.

Dronningen, som har regjert lenger enn noen annen monark i britisk historie, rundet 91 år sist måned, mens Philip fyller 96 år i juni.

Begge har hatt offisielle oppgaver den siste tiden.

Prins Philip deltok onsdag under åpningen av et nytt cricketanlegg ved Lord's Cricket-arena i London.

Dronningen tok 26. april imot Guyanas president David Granger i et offisielt besøk på Windsor Castle. Hun vendte tilbake til slottet onsdag etter å ha tilbrakt en lang påskeferie på Windsor Castle.

Samme ettermiddag møtte hun statsminister Theresa May på slottet i forbindelse med at Parlamentet skal oppløses i forkant av valget i juni.

Har du sett denne videoen?