RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prins Philip misfornøyd med nytt portrett

Portrettert av Stuart Pearson Wright
Portrettert av Stuart Pearson Wright (Scanpix)
Prins Philip (82) satt modell for et nytt portrett, men likte ikke resultatet. Kunstneren lagde en ny versjon, men nå er også det opprinnelige bildet blitt vist fram.

Maleriet gir et karikert bilde av prinsen, som er portrettert i bar overkropp. Dronningens ektemann har gjort det klinkende klart at han ikke ville hengt dette bildet på veggen hos seg selv.

Bildet var bestilt av Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce (RSA), for å markere at prins Philip hadde vært foreningens president i 50 år, men heller ikke RSA likte bildet.

Eldre mann som modell
Til slutt endte det opp med at kunstneren, Stuart Pearson Wright, laget en ny versjon. Det opprinnelige bildet ble første gang vist offentlig i helgen.

Kunstneren fikk til sammen fire timer sammen med prinsen for å lage portrettet, og fortalte under avdukingen at han hadde brukt fotografier og «en eldre mann i midten av åttiårene» for å fullføre bilde. Den eldre mannen hjalp kunstneren med å fullføre den nakne brystkassen.

Symbolikk
På prinsens nakne skulder sitter en spyflue – ifølge kunstneren et symbol på menneskets dødelighet. Ut av prinsens pekefinger vokser fire spirer, som representerer de fire tronarvingene prinsen har besørget (Charles, Anne, Andrew og Edward).

Prinsen er malt i bar overkropp, i et forsøk på å fjerne portrettets historiske funksjon som et propagandaredskap for de rike og mektige.

Misfornøyd prins
- Prinsen har ikke sett den endelige utgaven av denne versjonen, men hvis han leser avisene vil ha få se det for første gang i dag, fortalte Stuart Pearson Wright under avdukingen.

En talsmann for prins Philip sier han ikke vil kommentere bildet, fordi han ikke har for vane å kommentere portretter. Kunstneren har imidlertid en idé om hva prinsen føler i forhold til bildet.

- Da jeg spurte ham om han syntes ansiktet lignet, svarte han: «Det håper jeg fanden meg ikke».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere