Prinsene skal bo hos mor

Prins Joachim og prinsesse Alexandra beholder felles foreldremyndighet for sine to sønner etter skilsmissen, men guttene blir boende hos mor.

I pressemeldingen fra det danske hoffet heter det at prins Joachim blir boende på Schackenborg slott i sør-Jylland, mens prinsesse Alexandra inntil videre skal bo i parets leilighet på Amalienborg Slott. Her skal også parets to sønner bo, femårige prins Nikolai og treårige prins Felix.

Selv om prinsesse Alexandra i det daglige beholder ansvaret for paret barn, kan hun ikke pakke og dra hvor hun vil med de to små prinsene. Hvis hun vil forlate landet, må hun ifølge den gamle kongeloven ha tillatelse fra dronning Margrethe, skriver Ekstrabladet.

Viktige for arverekkefølgen
Denne bestemmelsen er særlig viktig så lenge det danske kronprinsparet er barnløse, og prinsene Joachim, Nikolai og Felix er nummer to, tre og fire i den danske arverekkefølgen.

Ektepakten mellom Joachim og Alexandra ble underskrevet fire dager før paret ble viet i Frederiksborg Slottskirke 18. november 1995.

Margrethe bestemmer
I ektepakten blandes de rettsreglene som gjelder alle danske borgere med reglene som ifølge kongeloven som siden eneveldets tid har vært gjeldende for kongefamiliens medlemmer. I ektepakten nevnes ikke eventuelle barn, men dette forholdet er regulert i kongeloven, som stammer fra 1665.

Loven slår fast at det er dronning Margrethe som bestemmer hva prinsesse Alexandra kan tillate seg i forhold til sønnene. Som regent kan ikke dronningen tillate at Alexandra tar barna med seg ut av landet på permanent basis, i hvert fall ikke så lenge kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er uten barn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.