RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prissjokk spriter opp rentefesten

Sist oppdatert:
Svært lav prisvekst i januar gjør at du kan glemme renteoppgang på kort sikt. Spørsmålet er om Norges Bank kutter renten. Se ekspert-kommentarene her.

Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå sank konsumprisindeksen med 0,2 prosent fra desember i fjor til januar i år. Den årlige prisveksten lå i forrige måned på 1,1 prosent, mens analytikerne i snitte hadde ventet 1,6 prosent, ifølge en rundspørring gjort av TDN Finans.

Kjerneinflasjonen, som er prisveksten uten avgiftsendringer og energivarer, var i januar 0,7 prosent på årsbasis. Det er en nedgang fra én prosent i desember, og langt lavere enn analytikernes anslag på 1,2 prosent.

Like etter at tallene ble lagt frem, falt kronekursen, fordi utsikter til lav rente gjør det mindre gunstig å sitte med kroner. En dollar koster 6,58 kroner, mot 6,53 kroner rett før tallene kom. En euro koster 8,43, mot 8,36 rett før tallene.

- Tallene er overraskende lave, både i forhold til våre forventninger og markedets. Ettersom mange nå tror det vil ta lenger tid før styringsrenten settes opp, har markedsreaksjonene vært å sende både rentene og kronen ned, sier makroøkonom Torgeir Høien i Handelsbanken Markets til TV 2 Nettavisen.

Handelsbanken lå på forhånd inne med det høyeste anslaget for kjerneinflasjon blant bakene og meglerhusene, med en vekst på hele 1,6 prosent, mens fasit ble 0,7 prosent.

Norges Bank ventet en kjerneinflasjon på 1,3 prosent, og har som offisielt mål at denne skal opp på 2,5 prosent rundt to år frem i tid. Dette målet har man ikke vært i nærheten av de siste årene.

De siste to årene har Norges Bank kuttet og kuttet i sin styringsrente for å få i gang prisveksten, uten å lykkes.

Derfor blir det spennende å se hva Norges Bank velger å gjøre ved neste rentemøte, som er planlagt 16. mars.

Tror på uendret rente
Foreløpig ser det ut som ekspertene heller til at renten blir holdt uendret, selv om dagens pristall isolert sett burde trekke i retning av lavere rente.

Nordea Markets skrev i dag i sin morgenrapport at reaksjonen blir begrenset dersom kjerneinflasjonen havnet 0,1 til 0,2 prosentpoeng lavere enn anslagene. Nå ligger imidlertid tallet hele 0,5 prosent lavere.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea vil likevel ikke endret sine prognoser etter dagens tall.

Han peker på at det er spesielt stor usikkerhet rundt dagens tall. Effekten av salget på klær, skotøy og møbler ser ut til å ha vært sterkere enn ventet. Han stusser også over at momsendringene fra nyttår ikke ser ut til å ha fått full effekt ennå.

Nordea tror fortsatt den første renteøkningen fra Norges Bank kommer i september og at styringsrenten om 12 måneder vil være 2,5 prosent, mot 1,75 i dag.

- Det er ingen grunn til å avblåse renteøkningen, sier Juel.

Også Handelsbanken velger foreløpig å holde fast på sine renteprognoser, der første oppgang ventes i juni. Høien i Handelsbanken tror nemlig Norges Bank vil avvente situasjonen før både rentestrategi og inflasjonsvurderingene endres.

- Vi tror ikke sentralbanken vil miste fatningen, men se på utviklingen over tid, påpeker Høien.

Gitt opp målet
Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities er den eneste profilerte makroøkonomen i Norge som tror Norges Bank vil kutte sin styringsrente i år, fra 1,75 til 1,50 prosent.

Men heller ikke han tror det kommer noe kutt på neste rentemøte. Han peker på at man har fått en markant svekkelse av kronekursen den siste tiden. Dette svekker et av argumentene for rentekutt - nemlig å holde nede kronekursen av hensyn til eksportindustrien.

Men han mener dagens svake pristall svekker muligheten for økning av renten. Andreassen mener at den underliggende prisveksten nå, over tid, ligger rundt 1 prosent i året.

- For alle praktiske formål har vi i Norge gitt opp å nå 2,5 prosent, selv om man fortsatt sier det i taler og lignende, sier Andreassen.

Vurderer renteprognose
DnB NOR Markets hører derimot til den store majoriteten som til nå har trodd at Norges Bank vil heve renten i løpet av året.

- Dagens tall er klart lavere enn hva både vi og Norges Bank ventet. Vi tror ikke styringsrenten blir satt ytterligere ned, for sentralbanken sa veldig klart på sist rentemøte at rentebunnen er nådd, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets til TV 2 Nettavisen.

Magnussen forteller imidlertid at de tror Norges Bank vil holde styringsrenten lav lenger enn tidligere anslått. DnB Nor Markets vil nå vurdere om de skal endre sine prognoser, der de spår renteoppgang i juni. Oppgangen vil i så fall dyttes lenger ut på høstparten.

Klær og sko
Nedgangen skyldes i stor grad sesongmessig prisfall på klær, skotøy og møbler. Billigimport av klær og sko har de siste årene bidratt kraftig til fallet i konsumprisene.

Magnussen i DnB NOR Markets sier prisfallet på klær og sko kan skyldes både raskere start på januarsalget, og kraftigere prisreduksjon enn tidligere.

Andreassen i Terra påpeker også at IKT-varer bidrar til den lave prisveksten, både på grunn av underliggende prisfall og en svakere dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere