RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Problemer med nok en reaktor

Foto: Wally Santana (Ap)
Sist oppdatert:
Nedsmeltingen kan være i gang på reaktor nummer 3 ved atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Det er alvorlige problemer med nok en reaktor på et av verdens største atomkraftverk, Fukushima-anlegget i jordskjelvrammede Japan.

Les også: Nye bilder viser katastrofens omfang

Kjølesystemet har sviktet
BBC News melder at nødkjølesystemet på reaktor nummer 3 på Fukushima Daiichi-anlegget har sviktet og at trykket stiger. Det var det samme som skjedde før eksplosjonen på reaktor nummer 1 lørdag.

Det er fare for en eksplosjon også på reaktor nummer 3 ifølge en talsmann for regjeringen i Japan.

Kraftverksoperatør Tokyo Electric Power Company (Tepco) forteller i en pressemelding søndag at de har måttet avbryte injiseringen av kjølevann til reaktor nummer tre.

Slår atomalarm
I pressemeldingen viser Tepco til beredskapsplanens artikkel 15 om kunngjøring av en krisesituasjon (Nuclear Emergency Situation) når den radioaktive strålingen når unormale nivåer. I slike tilfeller skal statsministeren varsles og publikum skal umiddelbart få beskjed om faren. Denne situasjonen inntraff lørdag ettermiddag lokal tid, og søndag morgen lokal tid skjedde det igjen.

På reaktoren som lørdag opplevde en eksplosjon blir det nå sprøytet inn sjøvann og borsyre for å absorbere nøytronene inne i reaktorkjernen, heter det fra Tepco.

Nedsmelting kan være i gang
En talsmann for regjeringen, Yukio Edano, sier ifølge BBC at en nedsmelting av reaktor nummer 3 kan være i gang.

Jordskjelvet og tsunamien i Japan

Tallet på omkomne og savnede etter jordskjelvet og tsunamien i Japan er nå oppe i 2000, opplyser politiet ifølge Kyodo News.

Det statlige TV-selskapet NHK melder at dødstallene kan nå 10.000.

Det offisielle tallet på omkomne var søndag morgen norsk tid på 801 (CNN).

Bare i Fukushima-distriktet er det 1167 personer som ikke er gjort rede for.

Det er funnet over 600 døde i distriktene Miyagi og Iwate på Stillehavskysten.

Minst 20.820 bygninger er helt eller delvis ødelagt.

Flere enn 300.000 personer er evakuert i seks distrikter.

Japans meteorologiinstitutt oppgraderte søndag styrken på fredagens megajordskjelv fra 8,9 til 9,0, noe som gjør det til et av de største som noensinne er registrert.

BBC-reporter Chris Hogg melder at en nedsmelting på denne reaktoren er potensielt farligere enn de andre fordi den drives av plutonium og uran, mens de andre bare drives av uran.

Ifølge eksperter vil man kunne unngå en større katastrofe så lenge man klarer å holde brenselstavene inne i reaktorene dekket med vann.

Ifølge Statens strålevern kan man - hvis nedkjølingen ikke lykkes - oppleve at temperaturen i reaktorkjernen stiger, brenselet smelter og radioaktive stoffer frigjøres. Hvor mye radioaktivt stoff som vil bli sluppet ut dersom dette skjer, avhenger helt av om man har klart å holde reaktortank og sikkerhetsinneslutning intakte. Videre kommer det an på om man er i stand til å filtrere utslippet.

Fukushima-anlegget, som ligger 240 kilometer nord for hovedstaden Tokyo og like sør for Sendai og episenteret for jordskjelvet som rammet Japan fredag, er et tvillinganlegg som består av i alt ti reaktorer. Dette er et av verdens største atomkraftverk.

Fire arbeidere ble skadet under eksplosjonen ved reaktor 1 lørdag, og tre andre er skadet i andre hendelser ved anlegget. I tillegg ble en arbeider utsatt for unormal høy stråling. Ved naboanlegget Fukushima Daini ble en arbeider drept i en ulykke og fire andre skadet. Det opplyser det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i en oppsummering søndag.

Evakuerer folk i en radius på 20 kilometer
Det er opprettet evakueringssoner rundt anlegget. Rundt 170.000 mennesker har fått beskjed om å evakuere i en radius på 20 kilometer fra anlegget, melder nyhetsbyrået AP.

Lørdag morgen norsk tid - før eksplosjonen på reaktor nummer 1 - kom meldingen om at de radioaktive stoffene jod og cesium var målt ved denne ødelagte reaktoren.

- Dette er radioaktive stoffer som er inne i brenselet, og det at dette blir målt utenfor anlegget kan være en indikasjon på at nedsmeltingen har begynt, uttalte atomfysiker Nils Bøhmer, daglig leder i miljøstiftelsen Bellona, til Nettavisen.

Megajordskjelvet som rammet utenfor Honshu på østkysten av Japan like før klokka 07 norsk tid fredag førte til store ødeleggelser og utløste en tsunami som skylte inn over store deler av østkysten.


View Atomkraftverket i Fukushima in a larger map

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere