*Nettavisen* Nyheter.

Protein kan kurere hjernesvulst

Forskere har oppdaget en ny behandlingsform som kan være effektiv i behandlingen av ondartet svulst på hjernen.

Den ondartede svulsttypen Glioblastoma multiforme (GBM), vokser vanligvis så fort at den tar livet av personene som rammes innen et år etter at diagnosen er stilt. Verken operasjoner, medisiner eller strålebehandling har hittil kunnet stanse kreftformen, melder BBC Health.

Nå har imidlertid en forskningsgruppe ved Cedars-Sinai Medisinske Senter i Los Angels klart å holde forsøksrotter med hjernesvulst i live ved å gi dem et protein, viser en studie som publiseres i fagbladet Molecular Therapy

Levde i ett år
Forskerne håper i neste omgang å kunne overføre laboratorieforsøkene til kliniske tester på pasienter.

Forsøket ble utført ved at forskerne plantet et virus som produserer proteinet hsFlt3L i de kreftsyke rottenes hjerne.

Proteinet økte antallet immune celler i hjernen, og gjorde at svulstene vokste merkbart senere.

Sju av ti rotter som ble gitt en høy dose av proteinet, overlevde i mer enn et år. Forskerne fant ikke tegn som tydet på at proteinet ga noen form for bivirkninger.

Rottene som ble behandlet med et dummyprotein, døde av svulstene innen en uke.

Svulstene forsvant
Blant rottene som ble behandlet med hsFlt3L-proteinet, var 33 prosent helt kreftfrie etter tre måneder. Hos rottene som overlevde i seks måneder eller mer, forsvant svulstene helt.

- Studien vår viser at GBM-svulstene krympet eller forsvant helt hos laboratorierottene. Dette skyldes trolig hsFlt3L-proteinets evne til og stimule produksjonen av immune celler I hjernen, sier dr. Maria Castro.

- Siden genterapi har gitt oss muligheten til å produsere dette proteinet, håper vi at laboratorieforsøkene kan føres videre til forsøk på pasienter med ondartet hjernesvulst, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.